Home » On pogođen nije, ni umro, ni pao, samo je morao skočiti dole… (VIDEO)

On pogođen nije, ni umro, ni pao, samo je morao skočiti dole… (VIDEO)

Na današnji dan, prije 24 godine srušen je Stari most u Mostaru. Najvrijedniji kulturni spomenik BiH nije uspio preživjeti sve projektile ispaljene tih dana s položaja Hrvatskog vijeća obrane. Za rušenje Starog mosta odgovornim se smatra Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a. Sam tenkovski napad izvela su trojica tenkista od kojih je jedan kasnije poginuo. U optužnici stoji da je Stari most srušen granatama s položaja HVO-a koji su se nalazili na lokaciji Stotina u podnožju brda Hum.

Nakon obnove 2004. godine, Most je uvršten na popis Svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao najveći simbol Mostara i Hercegovine, te kao simbol mira i pomirenja među narodima.

Most je inače sagrađen u periodu između 1557. i 1567. godine, a djelo je turskog neimara Hajrudina koji ga je izgradio po narudžbi sultana Sulejmama Veličanstvenog, kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim.

I ove godine Mostarci će se na obnovljenom mostu prisjetiti tužnog 9. novembra 1993, skokom bez aplauza i bacanjem karanfila u Neretvu.

Fokus.ba