Home » Općina Kakanj u 2017.izdvojila milion KM za sport

Općina Kakanj u 2017.izdvojila milion KM za sport

U Budžetu Općine Kakanj za 2017.godinu transfer za sport planiran je u iznosu od 750.000 KM, a realizacija iznosi 100 %, što znači da je ovogodišnje izdvajanje Općine Kakanj za kakanjske sportske klubove za čak 258.609 KM veće u odnosu na 2016.godinu i čak 400.000 KM veće u odnosu na 2015.godinu. Raspodjela sredstava sportskim klubovima izvršena je na osnovu dostavljenih programa rada sportskih klubova po javnom pozivu kojeg je objavila Općina.

Ovoj cifri treba dodati i 200.000 KM koliko koštaju troškovi korištenja dvoranskih kapaciteta, tako da, uz još nekoliko drugih stavki ulaganja u sport, poput osvjetljenja ski-staze Ponijeri i drugih, dolazimo do fascinirajuće cifre od čak 1.000.000 KM ulaganja Općine Kakanj u sport što je za zajednicu od oko 38.000 stanovnika veliki uspjeh.

Ilustracije radi, izdvajanje za sport u 2012.godini je iznosilo 263.000 KM.

Podsjećamo, klubovi su oslobođeni plaćanja troškova korištenja dvoranskih kapaciteta u svrhu treninga i odigravanja utakmica, a uslove za treniranje obezbjeđuje Općina Kakanj budžetskim finansiranjem troškova rada Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj koja upravlja dvoranskim sportskim kapacitetima.

U 2017.godini Sportska dvorana Kakanj je dobila novi moderni LED semafor površine 8×2 metara. Nabavka i ugradnja je realizirana u saradnji Općine Kakanj i prijatelja sporta – firme DSM Kakanj.

U aprilu 2017.godine na poznatom kakanjskom izletištu “Bočica”, u dvorištu istoimenog planinarskog doma, otvorena su dva novoizgrađena sportska poligona.

U 2017.godini izvršeno je postavljanje stubova i reflektora čime je osvijetljena ski-staza Ponijeri tako da su sa prvim snježnim danima nove sezone skijanja brojni posjetioci Ponijera uživali u čarima noćnog skijanja.

U 2017.godini u Kaknju je započela izgradnja nove sportske dvorane. Radi se o projektu koji će, uključujući i sportske rekvizite, u konačnici koštati oko 1.500.000 KM. Uz kapacitete postojeće sportske dvorane, nova dvorana će, u skladu sa raspoloživim prostorom, kakanjskom sportu donijeti još jedan teren za basket, te teren za nogomet/rukomet/odbojku, ali i svlačionice, fitnes/teretanu… Posebne zasluge za izgradnju nove sportske dvorane u Kaknju ima Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja je u ovu svrhu do sada odobrila 700.000 KM (isplaćeno 200.000 KM, poslije odobreno još 500.000 KM) obzirom na činjenicu da će nove dvoranske kapacitete koristiti i učenici Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović” Kakanj u svrhu održavanja časova tjelesnog odgoja. Na ovaj način će biti riješen veliki problem kojeg su imali učenici ove škole zbog nepostojanja sale za tjelesni odgoj. Radove će finansirati i Općina Kakanj.

  Izlaznost na biralištima ZDK-u najveća u Olovu 57,09 te u Visokom 57,02, a u Zenici 52,70 posto

U Sportskoj dvorani Kakanj tokom 2017.godine (bez decembra) organizirano je ukupno 67 utakmica u okviru prvenstava, kup takmičenja i prijateljskih susreta.  U Sportskoj dvorani Kakanj, promatrajući aktivnosti upriličene na parketu ovog objekta, odrađeno je 2.129,5 sati, u sali na posljednjoj etaži objekta “ReAl” 869,5 sati, u kuglani 587,5 sati i trim kabinetu 334 sati, dok je ski-lift Ponijeri radio 156 sati.

U dvoranskim kapacitetima kojima upravlja Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj organizirani su i brojni drugi sadržaji u kojima se Ustanova pojavljuje kao organizator ili suorganizator: Liga mjesnih zajednica, Biznis liga, Novogodišnji turnir, humanitarne utakmice, takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola, male olimpijske igre, turnir u bilijaru…

U Sportskoj dvorani Kakanj u 2017.godini odigrana je i utakmica ženskih odbojkaških reprezentacija BiH i Švedske.

Novitet u 2017.godini bila je terafleks podloga u sali na posljednjoj etaži objekta “Real” u svrhu igranja tenisa.

Kakanjsku savremenu četverostaznu kuglanu u 2017.godini je koristio i Kuglaški klub “Čelik” Zenica za treninge i odigravanje prvenstvenih utakmica.

U 2017.godini Općina Kakanj je finansijski pomogla i organizaciju Lige mjesnih zajednica u malom nogometu, pomogla je i organizaciju Malih olimpijskih igara za učenike osnovnih i srednjih škola u košarci, odbojci, rukometu i malom nogometu…

Finansirane su i brojne sportske aktivnosti u okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017” (turnir u odbojci, rukometu i basketu, paintball turnir, rapid nogomet, turnir u stonom tenisu, biciklistička utrka, ulična trka, prezentacija borilačkih sportova i šahovski turnir…).

U svrhu sufinansiranja odlaska sportista na državna i federalna prvenstva, međunarodne turnire, europska i svjetska prvenstva izdvojeno je 3.000 KM.

Općina Kakanj danas ima pet premijerligaša, u nogometu, košarci, odbojci, rukometu i kuglanju.

Za velike uspjehe kakanjskog sporta zasluge ima kakanjska privreda, koja svakodnevno doprinosi kvalitetnijim uslovima za rad i takmičenja kakanjskih sportista.

 

Press Općine Kakanj