Home » Općina Stari Grad demantovala medije i majku Nermina Divovića: Dali smo na korištenje nov i opremljen stan

Općina Stari Grad demantovala medije i majku Nermina Divovića: Dali smo na korištenje nov i opremljen stan

Povodom teksta pod nazivom “Cijela BiH se digla da pomogne Dženani Sokolović” objavljenog 23.11.2021. godine na portalu n1info.com u kojem se navodi “Dženana Sokolović trenutno živi sa 150 maraka pomoći, u neuslovnoj kući koju joj je na korištenje dala općina, sa suprugom koji je nepokretan, te 23-ogodišnjim sinom, kojeg je nazvala po ubijenom sinu Nerminu, koji je nezaposlen”, Općina Stari Grad upućuje demantij na izneseno.

Općina Stari Grad Sarajevo dodijelila je 2015. godine Dženani Sokolović na korištenje potpuno nov stan u novoizgrađenoj zgradi na adresi Čadordžina u Sarajevu.

Ova zgrada izgrađena je s ciljem zbrinjavanja socijalno ugroženih građana kroz projekat “Sistem socijalnog stanovanja”, a projekat su finansirali Općina Stari Grad Sarajevo (250.000 KM) i Evropska unija (450.000 KM), dok je implementator projekta bila Humanitarna organizacija “Hilswerk Austria International“.

“Na pratećim fotografijama može se vidjeti i sama primopredaja stana, te uručenje ugovora Dženani Sokolović 29.12.2015.godine. Stambena jedinica koja je dodijeljena ovoj korisnici je veličine 50,10m2 i sastoji se od dnevnog boravka sa kuhinjom, sobe, kupatila, hodnika i terase, te ostave u podrumskom dijelu.

U martu 2016. godine Dženana Sokolović dobila je i donaciju u vidu opreme stana. Humanitarna organizacija ‘Hilswerk Austria International’ donirala je stanarima novosagrađene zgrade u ulici Čadordžina mašine za veš, frižidere i električne šporete“, kazali su iz Općine Stari Grad.

  Vozači oprez: Kolovoz je mjestimično mokar, prilagodite vožnju

U pomenutoj stambenoj jedinici, pored Dženane Sokolović žive njen suprug (D.P.) i dvojica sinova (N.P. i N. P.), a ne jedan kako se navodi u tekstu, dodaju.

“Prilažemo kopiju ugovora (prva i zadnja strana) koji je Dženana Sokolović potpisala 09.06.2021. godine, a kojim joj se produžava najam pomenutog stana“, kazali su.

Također, prilažu i kopiju odluke općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića kojom se Dženani Sokolović subvencioniraju troškovi najma stana u iznosu 100%, a zbog teških socioekonomskih prilika i nemogućnosti plaćanja iste.

Prema podacima Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad Sarajevo, Dženana Sokolović je putem Općine Stari Grad ostvarila pravo na porodičnu invalidninu po osnovu poginulog djeteta, kao i pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Iz svega navedenog, evidentno je da nisu utemeljene ni tvrdnje pojedinih medija da je u ovom slučaju izostala institucionalna pomoć za Dženanu Sokolović jer je Općina Stari Grad učinila sve u domenu svog djelovanja kako bi ovom, ali i drugim socijalno ugroženim osobama osigurala adekvatne uslove u granicama svog djelovanja. Uz puno uvažavanje namjere koja je bila i humanog cilja koji ima pokrenuta kampanja, pozivamo medijske kuće na objektivno izvještavanje, te da nam se ubuduće obraćaju za informacije o poduzetim aktivnostima prije objave netačnih sadržaja“, zaključili su.