Home » Opozicija u Parlamentu FBiH napustila sjednicu zbog Zakona o igrama na sreću, Bušatlić: Grubo kršenje Poslovnika

Opozicija u Parlamentu FBiH napustila sjednicu zbog Zakona o igrama na sreću, Bušatlić: Grubo kršenje Poslovnika

Većina opozicionih poslanika napustila je današnju sjednicu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta smatrajući da je povodom jednog zakona prekršen poslovnik Doma. Prethodno je okončana pauza koju je iz istih razloga tražio opozicioni poslanički klub Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Akt koji je povod ovim dešavanjima je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, čiji je predlagač poslanik Stranke demokratske akcije Ramiz Meša.

Opozicija je smatrala, naime, da taj zakon treba da ostane u dnevnom redu ove sjednice koja je zapravo nastavak zasjedanja otvorenog u prvoj polovini godine, kada je, po riječima predsjedavajućeg Doma Edina Mušića, vraćen u formu nacrta, odnosno usporena mu je procedura, iako ga je Ramiz Meša predložio po hitnom postupku.

Predsjedavajući Mušić je danas upitao Mešu da li ostaje pri svom zakonu, na šta je Meša odgovorio potvrdno, a predsjedavajući ga uputio da, ako želi, može predložiti taj tekst za neku od narednih sjednica budući da je već jednom vraćen u nacrt.

Potom je predsjedavajući pozvao poslanike da glasaju o dnevnom redu, bez Mešinog zakona u njemu, što je i učinjeno, a onda je reagirao SDP te najavio da će tražiti ponovljeno glasanje, pojedinačnom prozivkom delegata, te odmah potom zatražio pauzu.

Po isteku pauze, esdepeovci su obrazložili da, kao i drugi opozicioni poslanici, smatraju da je glasanjem bez Mešinog zakona grubo prekršen Poslovnik, dok je predsjedavajući Mušić ustvrdio da to nije tačno.

Pojedinac koji se također deklarativno izjasnio da je ovdje riječ o grubom kršenju Poslovnika je nezavisni poslanik Ilhan Bušatlić.

Predsjedavajući Mušić je ostao pri stavu da Poslovnik nije prekršen te prozvao parlamentarne službe da provedu traženo ponovljeno glasanje o dnevnom redu (bez Mešinog zakona), na šta su opozicionari ustali iz klupa i napustili salu, a sjednica nastavljena u prisustvu poslanika vladajuće većine i rijetkih članova opozicije.

Fokus.ba