Home » OSCE podržava ulogu IDDEEA BiH u osiguravanju integriteta izbornog procesa u BiH

OSCE podržava ulogu IDDEEA BiH u osiguravanju integriteta izbornog procesa u BiH

Na sastanku predstavnika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine s predstavnicima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u BiH, naglašena je važnost IDDEEA-e u izbornom procesu.

Direktor Agencije Almir Badnjević predstavio je njene nadležnosti te značaj sigurnosti dokumenata i evidencija u izbornom procesu. Poseban naglasak bio je na predlogu Agencije o implementaciji biometrijske identifikacije, što je naišlo na interes i podršku OSCE-a.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch naglasio je značajnu ulogu Agencije u osiguravanju integriteta izbornog procesa te izrazio spremnost OSCE-a za nastavak saradnje i pružanje podrške Agenciji. Također, interesovao se za podršku Evropske unije Agenciji. Direktor Badnjević istakao je značajnu podršku i zahvalio Delegaciji Evropske unije za napore u jačanju rada Agencije.

Sastanak je održan u sjedištu Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, a osim Badnjevića i Buscha, učesnice su bile šefica terenske kancelarije u Banja Luci Sabrina Schirmer, kao i Biljana Guzijan.

Centralna tema sastanka bila je uloga Agencije u nadgledanju izbornog procesa, s posebnim osvrtom na mogućnosti primjene biometrijske identifikacije na izborima.

Tags