Home » Osma „Šumarijada“: Vlašić centar takmičenja i druženja šumara iz cijele FBiH

Osma „Šumarijada“: Vlašić centar takmičenja i druženja šumara iz cijele FBiH

U organizaciji Šumskoprivrednog društva Srednjobosanskog kantona i partnera u sportsko-rekreativnom centru Eko-FIS Vlašić ovog vikenda (petak-nedjelja) se održava osmo izdanje Šumarijade.

Ovogodišnjem druženju i takmičenju prisustvuje oko 600 učesnika iz cijele FBiH, a pored domaćih učesnika i posjetitelja ovogodišnja Šumarijada ima goste iz Turske, Hrvatske i Slovenije.

Trodnevna manifestacija

Samom otvorenju prisustvovale su zvanice iz naučnog, sportskog i političkog života, kako SBK, tako i F BiH.

Direktor Šuma SBK/KSB Vildan Hajić istakao je zadovoljstvo zbog organizacije jedne ovakve manifestacije i nadu da će sve proteći u najboljem mogućem redu.

-Želim vam puno sreće, zdravlja i druženja i da se ugodno i lijepo osjećate na Vlašiću. Nadam se da će sve proteći u fer atmosferi, a ono što je najvažnije je da se svi lijepo družimo. Organizacija se potrudila da sve bude na najvišem nivou i nadam se da će u budućnosti ovo biti urnek za održavanje ovih naših druženja, istakao je Hajić.

Načelnik općine Travnik Kenan Dautović također je zaželio dobrodošlicu svim posjetiteljima i učesnicima ove manifestacije i poželio im je da svoje vrijeme na Vlašiću provedu što je bolje moguće.

-Naši privredni subjekti su pomogli organizaciju i olakšali sve ovo. Čestitam organizatorima, Šumama SBK i direktoru što su uspjeli da okupe ovoliki broj ljudi,  naglasio je načelnik Dautović.

Trodnevnu manifestaciju na Vlašiću je zvanično otvorio premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo koji je u svom govoru istakao koliko je zapravo važna šuma i posao svih učesnika ove manifestacije za očuvanje naše planete.

-Sva privredna društva koja se bave šumarstvom su društveno odgovorna i vi ste važna privredna grana i važan faktor razvoja privrede našeg kantona i FBiH. Svi zajedno učestvujete u očuvanju naše prirode, naše zemlje, istakao je Lendo.

Sportska takmičenja i kviz

Uz druženje i takmičenje, učesnici iz cijele Federacije mogu da se upoznaju sa najnovijim dostignućima, alatima i mašinama koje koriste ili mogu koristiti u svom poslu. Kompanija “JasminM”, jedan od izlagača, je predstavila najmodernije mašine u oblasti šumarstva i drvoprerade, čije pojedinačne vrijednosti prelaze milion KM, a koje mogu da u procesu rada zamjene desetine radnika i višestruko ubrzavaju procese, osiguravajući veću sigurnost.

Ovogodišnje takmičenje na Šumarijadi ima svoj sportski segment, od sportova kao što su odbojka, mali nogomet, povlačenje konopca, trčanje, kao i šumarske discipline – kombinovani rez, okretanje vodilice, podsjecanje stabla.

Pored uobičajnih disciplina ove godine Šumarijadu krasi i Šumarski kviz u kojem ekipe odgovaraju na pitanja iz oblasti šumarstva.