Home » Osmanović nakon otvaranja graničnog prijelaza i mosta Svilaj: Odžak nikada više neće biti prometno slijepo crijevo

Osmanović nakon otvaranja graničnog prijelaza i mosta Svilaj: Odžak nikada više neće biti prometno slijepo crijevo

Međunarodni granični prijelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja danas je zvanično otvoren, a međunarodni saobraćaj putnika preko njega bit će moguć od danas u 16 sati.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, označili su početak saobraćanja graničnog prijelaza i mosta Svilaj, a koji je zajednička investicija Bosne i Hercegovine i Hrvatske i u čiju izgradnju je uloženo 18,7 miliona KM sa PDV-om.

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Nalazi se na autoputu Koridora Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče. Most će ispočetka biti namijenjen samo za putnički promet, dok će teretni do daljnjeg ići putem graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu.

Prisustvo velikog broja delegacija na najvišem nivou Evropske Unije, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske govori o važnosti ovog objekta za cijelu srednju Evropu.

– Otvorenje graničnog prijelaza i mosta za nas znači da Odžak nikada više neće biti prometno slijepo crijevo, niti ćemo biti odvojeni od svijeta. Pamtimo dane kad smo skelama u blizini tog mosta vraćali život u Odžak nakon rata. Čekalo se satima, gdje je prijelaz preko Save znao trajati puno duže nego vožnja iz Zagreba do Save. Naša dijaspora također tokom dolaska i svojih godišnjih odmora morala je čekati satima na graničnim prijelazima u Bosanskom Brodu ili Bosanskom Šamcu. Od danas je to prošlost za nas. Mi smo sad za par minuta vožnje na glavnom čvorištu autoputa Zagreb – Beograd- Budimpešta, a Osijek nam je udaljen svega 70- tak km autocestom – kazao je Anes Osmanović ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona.

  Parlament FBIH-glasovi iz ZDK, vodi SDA, slijede SDP, DF, HDZ, BHI-KF…

Dodao je da otvorenje najvećeg i najmodernijeg mosta u ovom dijelu Evrope i dionice autoputa do Odžaka sa dvije priključne petlje znači velike mogućnosti razvoja posavskog kraja u svakom smislu privrede i turizma.

– Nadam se da će se ubrzati radovi na nastavku izgradnje koridora Vc i spajanja ovog sjevernog kraka sa centralnim dijelom, kao i što skorije puštanje u promet teretnog saobraćaja na ovom graničnom prijelazu. Posavski kanton, pored postojećeg graničnog prijelaza Orašje i dijela prijelaza Domaljevac Šamac uz ovaj novi sigurno postaje jedno od najatraktivnijih područja za razvoj privrede u BiH- istakao je Osmanović.