Home » Osobe sa invaliditetom u BiH socijalno i ekonomski isključene iz društva više nego u Evropi

Osobe sa invaliditetom u BiH socijalno i ekonomski isključene iz društva više nego u Evropi

Najveća nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava u centralnoj i istočnoj Evropi People in Need (PiN) (Čovjek u nevolji) počela je raditi u Bosni i Hercegovini (BiH) ranih 1990-ih, a kao odgovor na rat u periodu 1992-1995. Nakon izbijanja rata, PiN je poslao humanitarne radnike i zalihe u zemlju kako bi pružili trenutnu i hitnu pomoć onima koji su pogođeni sukobom.

Kako navode iz te organizacije četvrt stoljeća kasnije, zemlja nastavlja da prolazi kroz komplikovan proces izgradnje države i tranzicije nakon rata. Kako se zemlja tranzicije i oporavlja politički, ekonomski i socijalno, poslijeratna BiH se još uvijek suočava s mnogim izazovima.

Jedan od tih izazova odnosi se na tretman osoba sa invaliditetom u zemlji. U BiH su osobe sa invaliditetom često, kako upozoravaju iz PiN-a ekonomski i socijalno isključene u mnogo većem obimu od onih u zapadnoj Evropi jer osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama često bivaju smještene u institucije, umjesto da ih se osnažuje da žive samostalno.

PiN, zajedno sa lokalnim partnerima i lokalnim vlastima, radi na promjeni sistema brige o osobama sa invaliditetom u zemlji. Podržavajući proces deinstitucionalizacije i promovirajući usluge samostalnog života, PIN ima za cilj da osigura dostojanstvenije socijalne uslove za osobe sa invaliditetom kako bi mogle slobodno živjeti, raditi i družiti se u svojoj zajednici i imati veću kontrolu nad svojim životima. PiN također vodi kampanje podizanja svijesti u cilju borbe protiv diskriminacije i predrasuda prema osobama sa intelektualnim i psihosocijalnim invaliditetom.

Značaj programa podrške mladim ljudima sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama je u tome da uključuje tranziciju iz škole ka poslu i otvorenom tržištu rada te se fokusira na zapošljavanje i profesionalnu sferu, a također pomaže u otkrivanju talenata, vještina, sposobnosti i budućih poslovnih mogućnosti učenika/ica i jača njihovu samostalnost.

S druge strane, značaj programa za roditelje te djece je u tome da im pruža podršku u životnom usmjeravanju i planiranju budućnosti njihove djece, istražuje poslovne mogućnosti za njihovu djecu i općenito, program istražuje buduće mogućnosti za razvoj te djece.

  Vijeće ministara BiH odobrilo 200.000 KM Košarkaškom savezu BiH

Program uključuje saradnju sa savjetnicima za zapošljavanje uz podršku iz Tranzicijskog programa koji pružaju podršku učenicima u jačanju njihove samostalnosti – npr. uvježbavanjem puta do i od radnog mjesta, pružanjem pomoći na radnom mjestu ili u komunikaciji s kolegama.

Jednom sedmično (ili jednom u 14 dana) program uključuje i sastanak sa savjetnikom (planiranje saradnje, pomoć u pisanju CV-a, traženje prakse), praksu u kompaniji uz podršku savjetnika, a moguća je i praksa u više kompanija tokom godine, te poslovne klubove – grupne sastanke u školama koji su fokusirani na zapošljavanje (priprema CV-a, intervjua za posao, pravila odijevanja, kako koristiti novac i slično).

Pilot faza Tranzicionog programa dio je projekta “Moj posao – Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”,
koji je podržan programom razvojne saradnje Češke Republike, projekt provodi People in Need BiH (PIN) i kao partneri nevladine organizacije: ProReha, Sumero i Nešto Više.

Oko 100 djece iz BiH učestvovalo je u projektu od 2020. godine, uključujući sticanje prihoda, zaposlenje na otvorenom tržištu rada i stažiranje, projekt traje do kraja ove godine, a ukupna vrijednost je oko 600.000 eura.

People in Need trenutno ima aktivne misije u više od 30 zemalja svijeta. Aktivnosti organizacije imaju tradiciju dugu 30 godina na zapadnom Balkanu sa uredima u Beogradu, Mostaru, Prištini, Sarajevu i Skoplju.

Podržava projekte dobrog upravljanja, upravljanje otpadom, deinstitucionalizacije i uključivanja osoba sa invaliditetom i inkluzivnog obrazovanja u regionu, te kako ističu iz te organizacije stalni rad PIN-a u Bosni i Hercegovini temelji se na njegovoj globalnoj stručnosti u razvoju civilnoga društva i kreiranju socijalne kohezije.