Home » Oštra reakcija Tužilaštva BiH: Mektić se pokušava nametnuti kao šef policije i glavni tužilac

Oštra reakcija Tužilaštva BiH: Mektić se pokušava nametnuti kao šef policije i glavni tužilac

Iz Tužilaštva BiH stigla je oštra reakcija povodom medijskih istupa ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Novinska agencija Patria u cjelosti prenosi ovo saopćenje.

-Svojim istupima, ministar sigurnosti Dragan Mektić pokušava se nametnuti kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac, te se direktno miješati u rad pravosuđa, što je apsolutno neprimjereno.

Komentiranje živih i aktivnih predmeta u Tužilaštvu BiH, neprimjereno je i nedopušteno bilo gdje u demokratskom svijetu, a također smatramo da ministar nije kvalificiran davati mišljenja o unutrašnjem ustroju i kadrovskim kapacitetima tužilaštva.

Navedeni medijski istup ministra, smatramo isključivo političkim potezom u  svrhu predstojećih lokalnih izbora, te javnosti poručujemo da niko nema pravo sa leđa tužilaštva graditi političku kampanju i izbornu utrku, te da ćemo se odlučno suprotstaviti ovakvim ili sličnim postupcima.

Svi građani su pred zakonom jednaki, Tužilaštvo BiH radi na temelju zakona i niko neće biti procesuiran ukoliko ne postoje dokazi, niti će bilo ko biti pošteđen krivičnog progona, ukoliko postoje dokazi da je počinio krivično djelo.

Nastavljamo naš rad dalje, uz podršku građana i javnosti u BiH, te poručujemo da nećemo podleći bilo kakvim političkim pritiscima, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

NAP