Home » Otkrivamo imena: Stanić suspendovao 11 uposlenika SIPA-e protiv kojih je podignuta krivična prijava

Otkrivamo imena: Stanić suspendovao 11 uposlenika SIPA-e protiv kojih je podignuta krivična prijava

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u prethodnom periodu zaprimila je anonimnu prijavu protiv službenika SIPA-e, koja je u skladu sa članom 215. Zakona o krivičnom postupku BiH, zajedno sa prilozima, dostavljena Tužilaštvu BiH na upoznavanje i dalje postupanje, nakon čega smo od strane Tužilaštva BiH zaprimili naredbu o provođenju istrage protiv više uposlenika SIPA-e, odgovorili su iz SIPA-e na upit agencije Patria kada će biti suspendovani službenici protiv kojih je podignuta krivična prijava.

– Istraga se odnosi na ispitivanje eventualne nezakonitosti prilikom unapređenja policijskih službenika u viši čin.            S tim u vezi, u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH, 11 policijskih službenika SIPA-e od sutra (26.2.2016. godine) bit će suspendirano do okončanja krivičnog postupka ili krivične istrage. Za sve druge informacije u vezi sa konkretnim postupkom, molimo da se obratite Tužilaštvu BiH – kaže Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Podsjećamo, predmet istrage Tužilaštva BiH protiv 17 lica su između ostalog nezakoniti premještaji nepodobnih, raspoređivanje policijskih službenika na poslove uposlenika, protivzakonita upotreba sredstava prinude i nezakonita lišenja slobode, davanje lažnih podataka Operativnom centru Ministarstva sigurnosti za vrijeme poplava, podjela uniformi SIPA-e doniranih od strane ICITAP-a raznim neovlaštenim licima….

Kako nezvanično saznajemo suspendovani su Mario Kapetanović, Slađenko Čerkez, Amer Veiz, Vesna Stevanović, Ljubiša Pandurević, Jusuf Avdispahić, Marija Peričević, Dragan Andrić, Dalibor Milošević, Aleksandar Tegeltija i Ervin Pavlović.

NAP

Tags