Home » Otkriven jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava na Balkanu

Otkriven jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava na Balkanu

Međunarodni tim naučnika u novoj studiji objavljenoj u časopisu Science pokušava objasniti uzorke katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile područje cijelog Balkana – uništile brojne kuće, usjeve i odnijele na desetke života, prenosi novinska agencija Patria.

Osim klimatskih promjena, naučnici tvrde da su za poplave vjerovatno odgovorne i “planetarne rezonancije”. Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodila ciklona tipa Vb, koja je s Mediterana donijela ogromne količine padavina, a vjerovatno je povezana s planetarnim Rossbyjevim valovima.

“Analize dnevnih proljetnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi”, tvrde naučnici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabilježena je u ljeto 1997. u Evropi, a ponovila se prije dvije godine i na Balkanu. Rossbyjevi valovi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umjerenih geografskih širina. Pojavljuju se na visinama od približno 5 kilometara. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje zraka koja se kreće od zapada prema istoku te donosi promjene vremena.

NAP