Home » Otvoren 14 međunarodni privredni sajam u Tešnju

Otvoren 14 međunarodni privredni sajam u Tešnju

U Kraševu kod Tešnja danas je otvoren 14. sajam privrede, koji je okupio 200 izlagača. Na jednom mjestu mogu se naći najvažniji privredni subjekti iz BiH, okruženja i Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

 Sajam se prostire na 5.000 kvadrata zatvorenog i 10.000 otvorenog prostora. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Italija, a partneri sajma su Općina Tešanj i Privredna gospodarska komora BiH.

Organizatori ističu da je Tešanj privredni centar Federacije BiH, sa godišnjim prihodima od 1,5 milijardi KM.

˝Kada kažete Tešanj, Tešanj je vezan uz izvoz. U prvom kvartalu 2018. godine odnos uvoza i izvoza je 60 prema 40 procenata u korist izvoza. To u brojkama ovako izgleda: 17.000 deklaracija Carinska ispostava Tešanj je obradila, a od toga je 10.000 izvoznih, a finansijski to od prilike izgleda uvoza je bilo 185 miliona, a izvoza 365 miliona˝ , izjavio je Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centra Jelah-Tešanj, dodajući da je izvoz u procentima povećan za 17 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najrazvijenije grane su metalska industrija, autoindustrija, drvoprerađivačka industrija i prehrana.

Izudin Ahmetlić, član Organizacionog odbora za organizaciju sajma, kaže da je ovogodišnji sajam daleko najuspješniji do sada, te da iz godine u godinu u svakom smislu poprima ozbiljne međunarodne dimenzije. Od drugih sajmova, navodi Ahmetlić, razlikuje se po tome što je u fokusu privreda, a ne politika.

Ovdje privreda ima glavnu riječ, a riječi privrednika iz Tešnja itekako da imaju svoju težinu.

˝Mislimo da će poruke koje budu poslane u ova tri dana sa prostora Općine Tešanj biti afirmativnog karaktera i pozvat će sve ljude u BiH da daju svoj doprinos u razvijanju ove države. Ovu zastavu i stub je nas pet privrednika poklonilo Općini Tešanj˝, naveo je Ahmetlić.

Prije zvaničnog otvaranja sajma, u prisustvu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, i drugih zvaničnika upriličena je svečanost podizanja na jarbol najveće bh. zastave u BiH. Zastava dimenzija 20 puta 30 metara i jarbol visine 70 metara dopremljeni su iz Ankare, a koštali su 120.000 KM.

AA/Fokus.ba