Home » Otvoren 29. Sarajevo Film Festival, glavni grad BiH postaje centar svijeta filma

Otvoren 29. Sarajevo Film Festival, glavni grad BiH postaje centar svijeta filma

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu počeo je 29. Sarajevo Film Festival. Publika će u narednim danima imati priliku uživati u gledanju više od 200 filmova.

SFF je otvoren projekcijom filma “Kiss the Future” (“Poljubite budućnost”) režisera Nenada Čičina-Šaina, koji govori o opsadi Sarajeva te koncertu grupe U2.”Kiss the Future” opisuje iskustva zajednice, koja je nastavila raditi stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

Producenti filma su Matt Damon i Ben Affleck za Pearl Street Films i Sarah Anthony za Good Wolves Production. U njemu se pojavljuju Bono, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Voditelj ceremonije otvaranja 29. izdanja SFF-a bio je crnogorski glumac Lazar Dragojević, koji je festival zvanično proglasio otvorenim. SFF s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine povjerava uspješnim regionalnim filmskim umjetnicima mlađe generacije sa željom da otkriva, podržava i promoviše mlade filmske profesionalce.

“Kiss the Future” prikazan je i u Ljetnom kinu Coca-Cola na Metalcu te u Ljetnom kinu Stari Grad.

“Vi ste bili inspiracija mom timu i grupi U2, a sada ćete postati i inspiracija ostatku svijeta”, rekao je Nenad Čičin-Šain.

“Zahvaljujemo se svim prijateljima festivala i onima koji nam pomažu u organizaciji. Publici želimo dobrodošlicu i trenutke za pamćenje”, između ostalog je rekao direktor SFF-a Jovan Marjanović.

On je irskom režiseru Marku Cousinsu uručio je Počasno Srce Sarajeva.

“Kad sam došao ovdje 1994. godine, susreo sam se sa zločinima koje nisam ni zamisliti, ali sreo sam i stvarno kreativne ljude. Oni su ovdje večeras s nama”, naveo je.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 22 filma će zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice SFF-a, pogledao je 683 filma: 135 dugometražnih igranih, 153 dokumentarna, 245 kratkih i 150 studentskih.

SFF ove godine obilježava važnu godišnjicu vezanu za same početke festivala te organizuje program pod nazivom “30 godina od prvog ratnog kina Apollo”.

Zahvaljujući širokoj podršci međunarodne filmske zajednice, različiti filmski programi i retrospektive velikih festivala poput Edinburga i Locarna održavani su neprekidno od februara 1993. do decembra 1995. godine, što je i dovelo do osnivanja SFF-a kakvog ga poznajemo danas.

U filmskim projekcijama SFF-a uživat će i publika u Mostaru i Tuzli. Projekcije u Mostaru se održavaju četvrtu godinu zaredom, a od ove godine po prvi put i u Tuzli, zahvaljujući partnerstvu s kompanijom Bingo Group.

Više informacija o filmovima i ulaznicama možete pronaći na sff.ba, tickets.sff.ba te putem SFF-ove nove mobilne aplikacije. SFF traje do 18. augusta.

Klix