Home » Otvoren novi Paviljon u KPZ Zenica

Otvoren novi Paviljon u KPZ Zenica

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je svečano otvoriti Paviljon IX u krugu Kazneno-popravnog doma Zenica, za čiju izgradnju je Evropska unija izdvojila više od 2.1 milion eura.

Uz ambasadora Sattlera otvaranju su prisustvovali ministar pravde FBiH Mato Jozić, direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić i ministar Ministarstva za pravosuđe i upravu ZDK Nebojša Nikolić, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Novi objekat sa smještajnim kapacitetom za preko 230 osoba, značajno će poboljšati uslove kako za zatvorenike, tako i za osoblje, te doprinijeti i većoj sigurnosti svih građana.

Prizemlje objekta ima šest prostorija za smještaj osoba s invaliditetom, ambulantu, trpezariju i fitness salu te i zasebnu ograđenu šetnicu. Svaka soba posjeduje minimalno četiri kvadratna metra površine bez kupatila po osuđeniku.

Razmak između zidova u ćelijama je minimalno 2,3 metra,  a visina ćelija iznosi minimalno 2,8 metara. Podno grijanje i kablovska televizija su osigurani u svim prostorijama. Svaka soba ima kupatilo s tuš-kadom, umivaonikom i čučavcem uz primjenu antivandal i štedne opreme.

Topla voda za kupanje je osigurana cijeli dan putem podstanice za pripremu tople vode u samom objektu. Direktan kontakt osuđenika i stražara je moguće ostvariti putem tastera za poziv iz svake ćelije.

Prostorija za fitnes ima ulaz sa šetnice, čime se osigurava program sportskih aktivnosti u objektu van ćelija. Sigurnost osuđenih osoba je povećana projektovanom primjenom solidnih i negorivih materijala za ćelije i objekat u cjelini, sve u skladu s propisima Federacije BiH.

Položaj sobe za stražare osigurava direktan pogled na oba krila stambenog dijela na spratovima uz dodatnu kontrolu putem ugrađenog sistema videonadzora, a stražarske sobe imaju i zasebne komunikacijske ulaze putem izdvojenog stubišta.

Sattler je istakao kako je zadovoljan što je EU i na ovaj način dala doprinos jačanju vladavine prava te da se izgradnjom ovog objekta žele postići tri cilja.

-Prvi je zaštita građana, drugi ostvarivanje svrhe kažnjavanja, a treći je rehabilitacija zatvorenika, odnosno davanje prilike da se ponovo integrira u društvo – kazao je Sattler.

Fizičko obezbjeđenje samih prostorija, sigurnost za zatvorenike da imaju procedure koje će spriječiti nemire, nerede, samoranjavanje te slične incidente, kao i osiguravanje pristojnih uslova za boravka, “koji su dovoljno higijenski čisti i dostojni čovjeka”, tri su osnovna pitanja koja su željeli riješiti izgradnjom tog objekta.

– Ovo su ta tri principa koja će, vjerujem, od danas biti na snazi i primjeni ovdje u Zenici – istakao je Sattler.

Ministar Jozić zahvalio je ambasadoru Sattleru i EU te napomenuo da je izgradnju zgrade finansirala Evropska komisija, a sredstva za projektnu dokumentaciju, dozvole i opremu osigurala Vlada FBiH.

-Ponosan sam što smo na ovako teškom i izazovnom vremenu smogli snage i hrabrosti uložiti značajna materijalna sredstva u poboljšanje infrastrukture KPZ-a. U proteklom razdoblju, osim ovoga projekta, Federalno ministarstvo pravde, u suradnji sa Delegacijom EU u BiH, realiziralo je projekt izgradnje radionice i sportske dvorane u KPZ-u za maloljetne osobe u Orašju, koji bismo također uskoro trebali i otvoriti – kazao je Jozić.

Sredstvima iz IPA fondova EU, podsjetio je, započela je i izgradnja 4,6 miliona eura vrijednog kompleksa novog KPZ-a Sarajevo, na lokalitetu u Blažuju. Time će se stvoriti uvjeti za proširenje kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Novi objekat KPZ-a u Zenici ima tri etaže i kapacitet za smještaj više od 236 osuđenih osoba, a, kako je istakao direktor KPZ-a Redžo Kahrić, sadrži i šest dvokrevetnih soba koje su predviđene su za osuđenike-invalide. Pored prostorija za smještaj zatvorenika, objekt ima i prostorije za ambulantu, fitnes salu, trpezariju, biblioteku te zaseban i ograđen prostor za šetnju zatvorenika.

-Ono što je specifično za ovaj paviljon, u odnosu na sve druge paviljone, je to da je zasebno urađena kotlovnica i trafo-stanica. Sve to govori o svrsishodnosti ovog paviljona, koji može imati namjene za mnoge druge aktivnosti. Ono što je najvažnije, zadovoljeni su međunarodni standardi kada je u pitanju kvadratura prostora za osuđene osobe – četiri kvadratna metra po osuđenoj osobi – podvukao je Kahrić.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Nebojša Nikolić te predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) Halil Lagumdžija koji je naglasio kako će novi paviljon u KPZ-u, ali i poboljšanje uslova u drugim zatvorima, omogućiti uspostavu boljeg zatvorskog sistema.

Zenički zatvor trenutno na izdržavanju zatvorskih kazni ima 565 osuđenika.

Zenicablog.com