Home » Otvoreno pismo Samostalnog sindikata uposlenika RTVFBiH povodom krizne situacije na BHRT-u

Otvoreno pismo Samostalnog sindikata uposlenika RTVFBiH povodom krizne situacije na BHRT-u

Upravni odbor Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije Bosne i Hercegovine izražava podršku kolegama, radnicima BHRT-a i iskazuje punu podršku naporima za prevladavanje aktualne teške situacije u kojoj su se našli.

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH podržava inicijative federalnog parlamenta koje imaju za cilj deblokadu računa BHRT-a.

– Istovremeno, izražavamo nezadovoljstvo današnjim spominjanjem tzv.„nemoralnih ponuda“ i objeda na račun drugih pa i na naš račun, i pri tome potpunim ignoriranjem činjenica koje su vezane za loše upravljanje resursima BHRT-a, a koje su misteriozno spomenute na današnjem sindikalnom skupu Protest! Valjda se neki sada stide zbog toga – navodi se u saopćenju Sindikata FTV-a.

Izražavaju strah i nezadovoljstvo da Federalna radiotelevizija postane kolateralna žrtva zbog ključnog problema koji se nalazi unutar, kako kažu, (ne)bliskog odnosa BHRT-a i RTRS-a.

Pojašnjavaju, kako se i za BHRT i za RTV Federacije BiH RTV taksa prikuplja isključivo s područja Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje što očekuju je ravnopravan tretman obje kuće u bilo kakvim budućim aranžmanima kada je u pitanju prikupljanje RTV takse.

Odbijaju prihvatiti bilo kakvu mogućnost da se radnici RTV Federacije BiH, u kratkom vremenskom roku, sumnjivim zakonskim rješenjima dovedu u istu situaciju u kojoj su, na žalost, danas radnici BHRT-a.

– Ne postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u i da je u posljednjih šest godina na račun BHRT-a od strane RTV Federacije BiH, po raznim osnovama, uplaćeno oko 150 miliona KM. Trenutni dug RTRS iznosi više od 60 miliona KM (kako je saopćeno od strane BHRT-a) – navode u saopćenju.

Podsjećaju da su i radnici RTVFBiH bili u jako teškoj situaciji još prije sedam godina, s dobrim upravljanjem i zajedničkim naporima te odricanjima uposlenika, danas su, kako kažu, ponosni jer nemaju dugovanja i redovno posluju.

– Vjerujemo da naš osnivač i njegovi izvršni organi neće, određenim dobronamjernim planovima za sanaciju BHRT-a, u konačnici dovesti RTV FBiH i njegove radnike u bezizlaznu situaciju – kaže se u saopćenju.

Upravni odbor Samostalnog sindikata uposlenika RTV FBiH od osnivača RTV Federacije BiH očekuju da, uz interese BHRT, vodi računa i pokazuje brigu i o Federalnoj radioteleviziji koja je također dio Javnog servisa Bosne i Hercegovine i za koji je njihova odgovornost prema zakonu prioritetna.