Home » Ovacije za „Državnog lopova“ na gostovanju u Vinkovcima

Ovacije za „Državnog lopova“ na gostovanju u Vinkovcima

Gradsko kazalište Joza Ivankić Vinkovci bilo popunjeno do posljednjeg mjesta u petak, 25. oktobra kada je na daskama ovog kazališta igrala hit komedija Studio Teatra „Državni lopov“. Nekoliko puta je predstava prekinuta gromoglasnim aplauzima publike koji su bili oduševljeni bosanskim humorom i igrom glumaca Studio Teatra koji skoro petnaest godina igraju ovu komediju. Na kraju predstave glumci su nagrađeni višeminutnim aplauzom.

 “Državni lopov” je komedija Fadila Hadžića, velikog komediografa i osnivača zagrebačkog Kerempuha, trenutno je jedna od najstarijih predstava koje se igraju na daskama koje život znače u našoj državi. U avgustu 2020. ova predestava će proslaviti svoj petnaesti rođendan. Predstava je odigrana više od 200 puta a istu je pogledalo oko 100 000 ljudi u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Švicarskoj, Luksemburgu i Švedskoj.

Predstava je jako aktualna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama jer je sama radnja komada smještena u današnju BiH.

Glumačku postavu čine: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.