Home » Ozvaničen početak radova na izgradnji novog sportskog stadiona u OŠ “Alija Nametak” u Zenici

Ozvaničen početak radova na izgradnji novog sportskog stadiona u OŠ “Alija Nametak” u Zenici

U zeničkom naselju Pehare zvanično je najavljen početak radova na izgradnji novog sportskog stadiona u Osnovnoj školi “Alija Nametak”.

Novi školski sportski stadion će biti izgrađen zahvaljujući saradnji Vlade ZDK, ministarstva nauke, kulture i sporta ZDK, OŠ “Alija Nametak” i kompanije ArcelorMitall koja je ujedno investitor izgradnje školskog sportskog stadiona i koja je izdvojila 240.000,00 KM za realizaciju ovog projekta.

Na ovoj svečanosti prisustvovali su Premijer ZDK Mirnes Bašić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić, Generalni direktor kompanije ArcelorMitall Zenica Nikhil Mehta i direktorica škole Dijana Čerim.

– Naša škola broji oko 470 učenika i oko 50 uposlenika. Naš sportski teren je jedini sportski teren u ovom području. Prva faza obnove školskog dvorišta započinje rekonstrukcijom terena. U narednom periodu je planirana izgradnja stolova za stoni tenis, sportski teren za najmlađe i teren za odbojku na pijesku – kazala je direktorica škole “Alija Nametak” Dijana Čerim.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić kazao je kako je ideja za projekat veoma brzo usvojena i podržana od strane Vlade ZDK, te da je ova ideja predstavljena i Generalnom direktoru kompanije ArcelorMitall Nikhil Mehti koji je podržao projekat bez ikakvih problema.

– Tokom ljeta planirana je obnova područne škole “Jezero”, rekonstrukcija stolarije i ugradnja centralnog grijanja. Rekonstrukcija školskog sportskog terena je samo početak jer je planirana potpuna rekonstrukcija Osnovne škole “Alija Nametak” – kazao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

  Objavljen konkurs za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika za djecu branilaca

Prisutnima je obratio i Generalni direktor kompanije ArcelorMitall Zenica Nikhil Mehta.

– Zahvaljujemo se Premijeru ZDK Mirnesu Bašiću i ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahiji Kozliću za ovu mogućnost. Ovo je samo jedan od načina na koji kompanija ArcelorMitall Zenica pomaže djeci i obrazovanju. Sretni smo što finansiramo projekat sa oko 240.000,00 KM i da će to biti od koristi djeci – kazao je Generalni direktor ArcelorMitall-a Nikhil Mehta.

Premijer ZDK Mirne Bašić kazao je kako Vlada ZDK namjerava ući u pregovore oko novog kolektivnog ugovora za poboljšanje uslova prosvjetnim radnicima kao što je povećanje plata.

– Planiramo i dalje ulagati u školsku infrastrukturu i zahvaljujemo se kompaniji ArcelorMitall Zenica na prepoznavanju važnosti ovog projekta i na učešću u istom – dodao je Premijer ZDK Mirnes Bašić.

Predsjednik školskog odbora Jasmin Imamović je dodao da će školski sportski teren biti završen za 60 dana kada će biti i organizovan Veliki malonogometni teren kojim će se proslaviti završetak radova.

Na kraju svečanog otvaranja rekonstrukcije školskog sportskog terena uslijedilo je zajedničko razbijanje kokosovog oraha što u svojoj simbolici predstavlja sretan početak nekog događaja.

Izvor: Zenit.ba