Home » Patria analizirala uspjeh i planove “princeze” Sebije Izetbegović

Patria analizirala uspjeh i planove “princeze” Sebije Izetbegović

Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA, direktorica UKCS i doktorica, polako ali sigurnim koracima i potezima koje vuče, preuzima primat u stranci koju je između ostalih tadašnjih bosanskih patriota, osnovao i njen svekar, rahmetli Alija Izetbegović, piše novinska agencija Patria.

Godinama je Sebija krčila sebi put prema poziciji prve dame. Ne samo u smislu da je supruga člana Predsjedništva BiH, već doslovno prve dame u SDA i Bošnjaka.

Svi koji su pratili politička zbivanja u vrijeme dok je njen svekar bio član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, a suprug Bakir direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, znaju da je Sebija uvijek sjedila negdje u 10 redu kada je riječ o manifestacijama, ili nije ni dolazila na njih. Gotovo da se nikako nije ni eksponirala javno.

Nakon što je SDA preuzeo rahmetli Sulejman Tihić, a Bakir bio zamjenik predsjednika, Sebije nije bilo ni tada previše u javnosti. Ponegdje se pojavljivala, i plijenila skupocjenom garderobom i nakitom na sebi.

Bila je u to vrijeme ljekar specijalista ginekologije i akušerstva. U februaru 2009. godine počinje njen nagli uspon.

Prvo je imenovana za direktoricu discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju UKCS, da bi u julu 2011. uz funkciju direktorice discipline imenovana i za šefa Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

U novembru 2012. godine bila je šef GAK-a, da bi u martu 2013. godine, na izrežiranoj sjednici Upravnog odbora Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, naprasno smijenjen dotadašnji direktor Bakir Nakaš, a ona kao „najreferentnija“ izabrana za direktoricu.

U to vrijeme, 2013. godine rahmetli Tihić veći dio vremena provodi na liječenju, što u inostranstvu što u BiH. Istovremeno, u SDA počinje bitka za poziciju predsjednika, počinje da jača pozicija Bakira Izetbegovića, a samim tim i Sebijina. Od oktobra 2014. godine, kada je Izetbegović pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH, a posebno od maja 2015. kada je izabran za predsjednika SDA, njegova supruga izbija u prvi plan.

Ko stoji iza čijeg uspjeha?
Ko stoji iza čijeg uspjeha?

Nakon što je „zadovoljila apetite“ u Općoj bolnici, poželjela je da preuzme Univerzitetski klinički centar Sarajevo. Ponovo izrežirana sjednica UO čiji su članovi podobni i njoj odani kadrovi, imenuju je za direktoricu UKCS kao jedinog prijavljenog kandidata na konkurs!?

I ne zaustavlja se Sebija ni na tome. Preko noći je pokušala ugasiti Opću bolnicu, te tako postati suverena vladarica zdravstva u Kantonu Sarajevo. Ljekari Opće bolnice, građani i opozicione političke stranke pobunile su se protiv te njene samovolje, te je plan ad hoc „ubijanja“ Opće bolnice zaustavljen.

Do kada, niko sa sigurnošću ne može reći, jer su trenutno u Kantonu Sarajevo na sceni zakulisne igre koje se provode pod plaštom reforme zdravstva, a sve u cilju gašenja Opće bolnice.

Čak ni pozicija direktorice UKCS nije zadovoljila njene „bolesne“ ambicije. Istovremeno dok diktatorski se ponaša prema ljekarima i zdravstvenom osoblju na UKCS, odakle su već počeli da odlaze najkvalitetniji kadrovi, Sebija se počela i politički educirati i uvlačiti u strukture SDA.

Malo joj je što je imenovana za predsjednicu Odbora za zdravstvo SDA, gdje se prema onome što se može čuti od pojedinih članova, sva priča svodi na njene želje i planove i „mahalaštenja“, Sebija Izetbegović je krenula i u pohod na sam vrh stranke.

Još dok je Alija Izetbegović bio predsjednik SDA, oformljen je Savjet SDA sa svojim odborima za različite segmente, u kojem su sjedili visoki stranački funkcioneri i referentni ljudi.

I danas taj Savjet funkcioniše i na njegovom čelu je Selmo Cikotić (savjetnik u Izetbegovićevom kabinetu), a zamjenica je Nermina Kapetanović.

Međutim, malo šta se oni pitaju. Savjetom SDA rukovodi Sebija Izetbegović! Ona izdaje upute šta se treba raditi u privredi, finansijama, saobraćaju, obrazovanju, odbrani, sigurnosti, kulturi, veterinarstvu….Žena za sva vremena.

Ugledni članovi SDA, eksperti u pojedinim oblastima, za NAP su kazali da na sjednice Savjeta uvijek dolazi sa zakašnjenjem kako bi demonstrirala svoju moć, te da sjeda do predsjednika Selme Cikotića, koji nakon toga i progovori i ne progovori koju riječ. Bank drži Sebija Izetbegović.

Zbog njenog sve prodornijeg „upada“ u sami vrh stranke, miješanja u donošenje odluka koje uopće nisu u njenom domenu, veliki broj uglednih i visokopozicioniranih članova SDA ubijeđen je da se sprema za izbore 2018. godine.

U ovoj stranci, odavno se govori da će kandidat za člana Predsjedništva BiH na općim izborima za dvije godine biti Denis Zvizdić ili Adil Osmanović. No, očigledno je da i Sebija Izetbegović ima i političke ambicije.

Možda slika sa vjenčanja kćerke turskog predsjednika Recepa Erdogana, gdje u prvom redu tik uz njega sjede Bakir i Sebija Izetbegović govori više od hiljadu riječi.

Dovoljno je na toj slici pogledati njen osmijeh i izgled lica, pa da se shvati kako i koliko joj imponuje da bude prva u Bošnjaka. Ali ne kao što je to u Americi, supruga šefa države, već kao Sebija Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

NAP