Home » Patria: Izetbegović oteže razgovor o prijedlozima nezadovoljne četvorke

Patria: Izetbegović oteže razgovor o prijedlozima nezadovoljne četvorke

Prije godinu dana četiri ugledna člana SDA uputili su zahtjeve Bakiru Izetbegoviću za demokratizacijom stranke i za kadrovskim promjenama. Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović tražili su tada smjenu Asima Sarajlića, stranačkog kabadahije i glavnog kadrovika SDA, piše novinska agencija Patria.

Puna četiri mjeseca čekali da ih Izetbegović primi. I kada ih je primio, krajem septembra prošle godine, priznao je da su neki od zahtjeva četvorke opravdani. U međuvremenu se četvorki pridružio i Fuad Kasumović, bivši zamjenik državnog ministra finansija.

Neznalice u određenim sektorima 

Nakon toga nastupila je duga šutnja, a onda je petorka uputila novo pismo nakon osam mjeseci. I Izetbegović je sa nešto više ažurnosti odgovorio. On u svom odgovoru kaže da je „petorka“ u svom obraćanju ponovo iznijela veoma uvredljive tvrdnje da u rukovodstvu Stranke “sjede ljudi koji su bezlični, koji nemaju hrabrosti”, da su “neki od njih dokazani protivnici stranke” da su “principi vođenja kadrovske politike familijarno-interesni”, da se dovode “poslušni bez ikakvog znanja i iskustva posebno u sigurnosnom i ekonomskom sektoru” itd, itd.

“Teške i uvredljive kvalifikacije koje ste iznijeli u oba vaša pisma niste potkrijepili primjerima, imenima i činjenicama. Ako se pozivate na hrabrost, ponos i spremnost da kažete istinu po svaku cijenu – recite je do kraja. Imenujte! Ako to niste u stanju nemojte mi više pisati pisma koja sadrže uopštene optužbe i diskvalifikacije koje ruše ugled i moć stranke u vremenu kada se stabilnost Bosne i Hercegovine oslanja na nju”, napisao je Izetbegović.

“Pobunjenici” iz SDA su se ljutnuli pa je Senad Šepić u kamere FACE TV-a izdiktirao imena za odstranjivanje od stranačkih struktura: Amir Zukić, Asim Sarajlić, Šemsudin Dedić i Sebija izetbegović.

Posljednje ime Bakirove supruge tiče se „familijarnih kadrovskih interesa“, pa je time otvoren nepomirljiv stav i konačni pravac budućih sukoba.

Ne zna se uopšte kako bi Bakir Izetbegović mogao razriješiti ovu enigmu, osim otvaranjem stranačke rasprave o izbacivanju „odmetnute“ petorke. SDA naravno nije u stanju dati slobodu djelovanja stranačkim frakcijama u svojoj strukturi. U svim evropskim modernim strankama frakcije su uobičajena pojava. Ova SDA nije ni evropska ni moderna stranka, niti može pomiriti bilo kakve suprotstavljene stavove unutar sebe.

Pismo Izetbegovića udarilo je nekoliko puta vrlo uvredljivo pet uglednih članova SDA, a onda su oni uzvratili prema stranački sve moćnijoj supruzi lidera. Stavovi su postali nepomirljivi i još oštrije sukobljeni.

Ključno je pitanje šta se trenutno događa u samoj SDA. Štošta ne ide kako treba, ma kako stvari izgledale uglađene. Od pobjede na izborima SDA nije riješila niti jedan problem BiH. Način na koji je vladala ovih godinu i po dana bio je pokazivanje nemoći za prave reforme. Sve je ostalo na friziranju status quoa. Priča Bakira Izetbegovića o zapošljavanju 100 hiljada za godinu, vratila se na 100 hiljada za četiri godine. A onda je i tu cifru ovih dana prepolovio premijer FBiH Fadil Novalić. Propala je inicijativa za Mostar, svaka bitka za finansije se gubi jer nema strategije razvoja, i sve je od danas do sutra.

Tako je jeftino izgubljena bitka protiv kladioničarske mafije, jer su bez borbe popustili HDZ-u. Tako su izgubljene sve državotvorne bitke, pa i ona sa Dodikovim uzimanjem sredstava Agencije za osiguranje depozita bez poštovanja zakona.

Bez reagiranja na užase

Stranka rijetko reaguje na negiranja ove države. Nije bilo nikakvih reakcija na višestruko protjerivanje države BiH tokom Dodikovog mitinga u Banjoj Luci. Imamo lošu sigurnosnu situaciju i u gradovima i u državi. Imamo državne firme sa ogromnim dugovima, prazne penzione fondove, armiju nezaposlenih, među kojima je preko 360 hiljada Bošnjaka, čije interese inače treba da štiti SDA.

Imamo stalno nezakonito zapošljavanje, bespravnu državu za većinu a pravnu za odabrane, imamo korupciju i pljačku na svakom koraku… Narod zna. Iza svega toga stoji dvadesetogodišnja sjena SDA i vrlo uspješna klijentelistička mreža za stalno održanje na vlasti. Ali, ako nastavi sa ovim održavanjem gubitničke politike, od one petorke, za sada manjine u SDA, mogla bi se izroditi pobunjena većina.

Jučer su stranci odlično detektirali jedan veliki problem ove zemlje: Političkim liderima treba hrabrosti za reforme. SDA nema hrabrosti riješiti probleme ni u vlastitim redovima.

Pitanje je kad će Izetbegović staviti na dnevni red stranke odstranjivanje „pobunjene“ četvorke. Sigurno je da neće žuriti. Kako stvari stoje ponovo će napraviti podužu pauzu i javiti se „pobunjenicima“ za nekoliko mjeseci. Naravno, ukoliko ga ne požure sa određenih autoritarnih pozicija iznad njega.

Patria