Home » Pekić o Zenicatransu i zahtjevu za deblokadom stanice: Policija neće ispunjavati ničije privatne želje

Pekić o Zenicatransu i zahtjevu za deblokadom stanice: Policija neće ispunjavati ničije privatne želje

Zenička policija nije postupila po zahtjevu gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji je jučer poslijepodne poslao dopis te tražio da policija danas u 11 sati deblokira Autobusku stanicu.

Ministar unutarnjih poslova ZDK Dario Pekić je kazao kako policija neće ispunjavati ničije privatne želje.

“Nikada neću dozvoliti da se policija angažira na iznemogle, napaćene i radnike koji se bore isključivo za svoja prava. Policija strogo radi po zakonu i zakonskim procedurama u slučaju ‘Zenicatransa’. Nema nikakvih zakonskih uslova da bi ovog momenta policija deblokirala Autobusku stanicu Zenica. Mi nećemo ispunjavati ničije privatne želje, nego, kako sam već rekao, radit ćemo isključivo po zakonu.

Također, nisu ispunjeni ni uslovi u kojima se angažira policija. Dakle, ovog momenta nema narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, niti uništavanja imovine, kao ni obustave niti blokade ceste u gradu niti oko ‘Zenicatransa’. Sve se dešava u krugu, mirnim putem. Pozivam gradonačelnika Fuada Kasumovića, menadžment preduzeća i Sindikat ‘Zenicatransa’ da riješe situaciju na miran način. Sve one koji na ovaj način pozivaju policiju i pokušavjau u javnosti stvoriti sliku da će policija silom nešto uraditi, mi to nećemo nikada dopustiti. Policija radi u interesu zaštite građane, nikako na sprovođenju sile nad njima”, ističe Pekić.