Home » Pig: Generalna skupština EANA-e potvrdila suspenziju TASS-a

Pig: Generalna skupština EANA-e potvrdila suspenziju TASS-a

Predsjednik Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Clemens Pig izjavio je u Sarajevu da je na današnjoj vanrednoj Generalnoj skupštini alijanse potvrđena suspenzija iz članstva ruskoj agenciji TASS.

Na pres-konferenciji nakon Generalne skupštine Pig je naveo da je svrha novinskih agencija distribucija provjerenih i pouzdanih vijesti, a EANA u ovim teškim vremenima ima obavezu prema patnjama Ukrajine.

Izrazio je u svoje lično ime i uime EANA-e punu solidarnost, saosjećanje i podršku ukrajinskoj agenciji Ukrinform s kojom usko sarađuju.

Pig je pojasnio da je na prethodno održanoj Proljetnoj konferenciji EANA-e zaključeno da agencije moraju pojačati svoje prisustvo u javnosti i stvoriti svijest o njihovoj važnosti kad su u pitanju provjereno i pouzdano izvještavanje o događajima u svijetu.

– Također, neke agencije su već uvele, a i ostale ohrabrujemo da uvedu servise za provjeru činjenica a EANA može pružiti pomoć u njihovom uspostavljanju kako bi agencije imale dodatni izvor prihoda – dodao je Pig.

Istakao je da je zaključeno i da treba pojačati saradnju između agencija jer osjećaju jak ekonomski pritisak na svoje poslovanje a uprave moraju osigurati da novinari mogu slobodno obavljati svoj posao.

Pig je poručio da je saradnja potrebna i na tehničkom nivou kako bi agencije bile spremne za ono što donosi budućnost.

Podsjetio je da je u periodu pandemije zbog moći koju imaju društvene mreže došlo do pojačavanja postojećeg fenomena dezinformacija, teorija zavjere i podjela u društvu, što je bila i polazna tačka konferencije.

– Novinske agencije u Evropi daju veliki doprinos u distribuciji provjerenih i pouzdanih vijesti, iako su “nevidljive” ili u sjeni medija koji se koriste svakodnevno – rekao je Pig.

Zahvalio je FENA-i direktoru Elmiru Huremoviću za gostoprimstvo u Sarajevu i Bosni i Hercegovini koje su upriličili za 32 novinske agencije koje čine EANU.

Istakao je da ga je posebno dojmilo arhitektonsko remek dijelo sarajevske Vijećnice u kojoj im je bio priređen doček.

Tags