Home » Počela manifestacija ‘Zimovanje u biblioteci’ namijenjena zeničkim osnovcima

Počela manifestacija ‘Zimovanje u biblioteci’ namijenjena zeničkim osnovcima

Tradicionalna manifestacija “Zimovanje u biblioteci”, koju Gradska biblioteka Zenica organizira u toku zimskog školskog raspusta, ove se godine održava u dva odjeljenja te biblioteke i namijenjena samo djeci školskog uzrasta – kazao je za Fenu direktor te biblioteke Nermin Ormanović.

U protekle dvije godine ova je manifestacija, napominje, održavana samo u Odjeljenju Novo Radakovo, gdje je i ove godine, počev od prvog dana zimskog raspusta, 4. januara, održan prvi sadržaj- Origami radionica za djecu školskog uzrasta.

U tom je odjeljenju već održana i Kreativna sekcija za djecu od sedam do 10 godina, zatim jučer i CSI Math! – detektivska matematika za djecu od 10 do 14 godina, a preostalo je da se, 12. januara, održi i Kviz općeg znanja, za isti uzrast.

Glavne će aktivnosti biti u Dječijoj čitaonici, koja je novootvoreno naše odjeljenje, a gdje će danas, u 12 sati, biti održana radionica “Zabavno čitanje”, namjenjena za djecu od sedam do devet godina. Naredni programi u tom odjelu održat će se 10. januara, također u 12 sati, kada će biti organizirana “Čajanka za knjigoljupce”, namjenjena djeci od sedam do 10 godina te konverzacijski kurs engleskog jezika “English please” (15 sati), za malo veću djecu, uzrasta od 12 do 15 godina.

– Kurs je zamišljen da se radi uz neku društvenu igru, kako bi se usavršio engleski jezik, jer smo primjetili da ima dosta onih koji žele kurs engleskog jezika za djecu. Realizirat ćemo i projekciju dugometražnog filma “Anime”, za djecu od 12 do 15 godina, koji će biti prikazan 13. januara, u 12 sati.

U istom ćemo terminu, 16. januara, prikazati i animirani film za djecu od devet do 12 godina. Ovogodišnja će manifestacija završiti programom “Buvljak bez novca”, sa početkom u 12 sati, koji je namjenjen svoj djeci školskog uzrasta – najavio je Ormanović.

Programima dodaje, mogu prisustvovati članovi svih šest odjeljenja te biblioteke, ali se djeca, zbog ograničenosti prostora, moraju najaviti, jer je ograničen broj učesnika.

Zenička biblioteka, koja ima oko 5.500 ili 10-ak posto više aktivnih članova nego 2021. godine, tokom prošle godine realizirala je brojne sadržaje, od kojih su najznačajniji redovni programi u okviru manifestacije “Zeničko proljeće”, zatim svoje tradicionalne programe “Ljeto u biblioteci” i “Oktobar, mjesec knjige”.

– Za javni poziv Fondacije za izdavaštvo Federacije Bosne i Hercegovine ove ćemo godine pripremiti tri knjige, ali imamo još nekih ideja. Imamo jednu knjigu, magistarski rad Azre Verlašević iz 2002. godine, koji je odbranila na Univerzitetu u Sarajevu, a zove se “Romani Muhameda Kondžića”.

To je stručna knjiga o romanima našeg pisca, rahmetli Muhameda Kondžića, kojem se na neki način trebamo odužiti, jer nemamo nijednu stručnu knjigu objavljenu u Zenici koja se tiče tog autora- ističe Ormanović.

Druga knjiga je “Nietzche i Grci”, od Senada Arnauta, kao i knjiga za djecu “Maštograd”, koju je, napominje, pisala 12-godišnja djevojčica Nela Bošnjaković iz Tuzle, koja je jedno vrijeme živjela i u Zenici.

Krajem prošle godine, dodaje Ormanović, objavili su i zbirku priča “Mehanika ljubavi”, koje je “prvo prozno djelo Arasa Borića”.

– Drago mi je da je upravo nas odabrao kao izdavače. Nismo organizirali i promociju te knjige, koja će biti ove godine, u okviru “Zeničkog proljeća”- najavljuje Ormanović.