Home » Počela policijska kampanja u ZDK-u o opasnosti slavljeničkog korištenja oružja

Počela policijska kampanja u ZDK-u o opasnosti slavljeničkog korištenja oružja

Dijeljenjem letaka i razgovorom s građanima u cilju podizanja svijesti u vezi opasnosti slavljeničkog korištenja oružja i pirotehničkih sredstava, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona počela je ovu već redovnu prednovogodišnju kampanju u Zenici.

Kampanju će, kako je najavila Aldina Alić, šefica Odsjeka za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK, u narednim danima realizovati i u drugim općinama i gradovima tog kantona.

Kampanja se u okviru projekta Smanjenje prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini, realizuje uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH te Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH.

-Policijski službenici dijele građanima promotivni materijal te generalno ih edukuju na temu opasnosti pucanja u vazduh iz vatrenog oružja, koje nenamjerno može prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke trauma. Osnovni i najvažniji cilj ove kampanje jeste da se podigne svijest građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljničke svrhe tokom prazničnog perioda, kao i da se promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem – podvukla je Alić.

Navodi da je cilj kampanje prevashodno promjena svijesti građana o štetnosti upotrebe oružja te promovisanja odgovornog vlasništva nad vatrenim oružjem.

-S obzirom na značaj ovog pitanja te posljedice koje mogu nastupiti usljed upotrebe vatrenog oružja, sigurno je da će ovo pitanje biti u fokusu našeg daljnjeg preventivnog rada – najavila je.

Nakon Zenice, sutra će također u vremenu od 11 do 13 sati, policijski službenici UP MUP-a ZDK ovu kampanju provoditi i na području Visokog, Kaknja, Breze, Olova i Vareša, a u četvrtak ponovo u gradu Zenica, odnosno na području nadležnosti policijskih stanica Centar i Nemila te u Zavidovićima, Maglaju, Tešnju, Doboj Jugu, Usori i Žepču.