Home » Počela se urušavati tvrđava u Vranduku kod Zenice, ugrožen kulturno-historijski biser BiH

Počela se urušavati tvrđava u Vranduku kod Zenice, ugrožen kulturno-historijski biser BiH

Tvrđava Vranduk nedaleko od Zenice večeras se počela obrušavati, a na svu sreću povrijeđenih prilikom obrušavanja kamenja nije bilo.
Tako su se ostvarile najcrnje slutnje mještana, ali i upozorenja brojnih ekologa koji su godinama alarmirali javnost i izvođače radova na obližnjem tunelu da će zbog vibracija doći do štete. Niko ništa nije poduzimao.

Da bi moglo doći do obrušavanja tvrđave strahovalo se odavno, još kada su počeli prvi radovi na izgradnji famozne hidroelektrane, koja je još jedan propali projekt u našoj državi.

Tvrđava Vranduk (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Tvrđava Vranduk (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ipak, ono neminovno desilo se večeras kada su dijelovi tvrđave završili na cesti.

Obrušavanje tvrđave izazvalo je brojne reakcije građana Zenice i mještana Vranduka koji su ovaj historijski biser i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine godinama čuvali.

Tvrđava Vranduk (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Tvrđava Vranduk (Foto: Arhiv/Klix.ba)

“Kad su počeli radovi na gradnji hidrocentrale, kad su zabijali tzv. šipove uz put ispod tvrđave i u rijeci Bosni na mjestu gradnje hidrocentrale, upozoreno je da vibracije utječu na tvrđavu. Dolazili su ‘stručnjaci’ i govorili da to nije ništa. Novi problemi su nastali kada se počeo renovirati tunel Vranduk na M-17 i kad je saobraćaj teretnih vozila preuzmjeren na trasu kroz Tetovo prema Nemili i obratno. Upozoravano je da vibracije prilikom prolaska vozila tunelom ispod tvrđave utječu na tvrđavu, i opet su stručnjaci rekli da to nije ništa. Ljudi su znali da će se ovo dogoditi i dogodilo se”, kazao je za Klix.ba jedan od mještana Vranduka.

Više informacija o obrušavanju tvrđave bit će poznato sutra kada će uviđaj obaviti i predstavnici Muzeja Grada Zenice koji upravlja ovom tvrđavom, ali i predstavnici mjesne zajednice Vranduk koji tvrđavu smatraju svojim, ali i historijskim biserom Bosne i Hercegovine.

Tvrđava Vranduk (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Tvrđava Vranduk (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Tvrđava Vranduk datira iz 14. stoljeća, kada je podignuta u župi Brod, jednoj od sedam župa srednjovjekovne Bosne. Bila je banski, a zatim i kraljevski grad. Pripada tipu brdskog utvrđenja i sastoji se od citadele sa glavnim tornjem i ostacima zidina. I pored kasnijih prepravki, sačuvala je izvorne oblike koji podsjećaju na rana rješenja evropskih utvrđenja. Unutar njenih zidova pronađeni su brojni arheološki nalazi koji su pohranjeni u Muzeju grada Zenice.

Klix.ba