Home » Počelo je ljetno računanje vremena

Počelo je ljetno računanje vremena

Pomjeranjem kazaljke za jedan sat unaprijed, u noći sa subote na nedjelju, počelo je ljetno računanje vremena. U 2 sata iza ponoći kazaljke na satu trebali ste pomjeriti na 3 sata.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena. Pomjeranje vremena se uglavnom obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati “premiješta” na večernje.

  Objavljeni novi podaci za ZDK, pogledajte rezultate u Kantonu, Gradu Zenica, ali i koliko su pojedinačno kandidati dobili po strankama

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Tntportal.ba