Home » Počelo štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2022.

Počelo štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2022.

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 2. oktobar ove godine, počelo je danas u kompaniji “Unioninvestplastika“ u Vogošći.

Predsjednik Centralne izborne komisije(CIK) BiH Suad Arnautović je izjavio novinarima da je kompanija “Unioninvestplastika“, nakon provedenog postupka javne nabavke, dobila posao štampanja i pakovanja glasačkih listića koji će se koristiti na Općim izborima u BiH 2022. godine.

Po njegovim riječima, danas počinje štampanje oko 14 miliona glasačkih listića za šta će biti utrošeno oko 120 tona papira.

– Podsjećam da će se na glasačkim listićima naći 127 političkih subjekata (72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata) sa ukupno 7.257 kandidata – naveo je Arnautović.

Napomenuo je da je Centralna izborna komisija BiH odlukom od 7. jula ove godine, imenovala tim zadužen za praćenje realizacije usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za Opće izbore 2022. godine.

Kazao je da će tim pratiti i nadzirati nabavku, dopremanje, skladištenje i upotrebu papira s vodenim žigom i proces štampanja i pakovanja glasačkih listića o čemu će pismeno izvještavati CIK BiH.

– Ističemo da postoji višestruka kontrola i nadzor nad procesom štampanja i pakovanja glasačkih listića, da postoji 24-satni video nadzor kojem CIK BiH može pristupiti u svakom trenutku bez obaveznog fizičkog prisustva u prostorijama kompanije, dakle iz sjedišta CIK-a BiH. Snimci videonadzora će biti sačuvani i predati CIK-u BiH – kazao je Arnautović.

Naveo je da danas počinje štampanje glasačkih listića za birače koji će glasati putem pošte izvan BiH.

O datumu početka slanja glasačkih paketa u inostranstvo javnost će biti blagovremeno informirana.