Home » Počelo suđenje Zavidovićaninu Velidu Hamidičeviću

Počelo suđenje Zavidovićaninu Velidu Hamidičeviću

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje bivšem bh. konzulu u Parizu Velidu Hamidičeviću za nesavjestan rad u službi.

Tužiteljica Diana Kajmaković je kazala da je Hamidićević 2014. i 2015. godine koristio svoj položaj u Ambasadi BiH u Francuskoj kako bi nezakonito izdavao pasoše, čime je sebi pribavio korist u iznosu višem od 10.000 KM.

Hamidičević: Zloupotrijebio položaj diplomate
Hamidičević: Zloupotrijebio položaj diplomate

– Tužilaštvo BiH je, u proteklih nekoliko godina, s kolegama iz Francuske istraživalo jedan romski klan iz Zenice. Došli smo do saznanja da osobe uhapšene na području Francuske zbog različitih krivičnih djela a kojima je potom oduzeta putna isprava, misteriozno nestaju. Kroz istragu smo shvatili da im je to omogućeno upravo djelovanjem optuženog Hamidičevića, koji je izdavao nove putne isprave, rekla je tužiteljica.

Dodala je da će optužbe protiv Hamidičevića dokazati putem presretnutih razgovora, kao i svjedočenjem istražitelja Tužilaštva BiH koji je boravio u Francuskoj oko godinu dana.
– Kao dokaz će biti uvrštena i izjava Velida Hamidičevića, kada je još uvijek bio osumnjičeni, a u kojoj je potvrdio neke od navoda optužnice, te je pomogao tok istrage, kazala je tužiteljica Kajmaković.

Tužilaštvo BiH tereti Hamidičevića da je od decembra 2014. do juna 2015. godine kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura provjere podataka, izdavao pasoše osobama koje nisu ispunjavale uslove, a nekada i osobama za koje je znao da nemaju bosanskohercegovačko državljanstvo.

Hamidičevićeva odbrana nije iznijela uvodnu riječ, rekavši da će to učiniti nakon što Tužilaštvo završi sa svojim dokazima.
Suđenje će se nastaviti 18. aprila, kada će iskaz dati prvi svjedoci Tužilaštva BiH, javlja BIRN-Justice Report.

Oslobodjenje.ba