Home » Počeo 18. Festival filma djece i omladine u Zenici

Počeo 18. Festival filma djece i omladine u Zenici

Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica, u saradnji sa Multiplexom Ekran, otvorili su danas 18. izdanje Festivala filma djece i omladine.

Festival se održava u dvije starosne kategorije, i to učenici osnovnih škola i pojedinci uzrasta do 16 godina, te učenici srednjih škola, studenti, pojedinci, članovi organizacija civilnog društva uzrasta do 22 godine.

Zijad Softić, pomoćnik Gradonačelnika za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu, je rekao kako su ove godine prijavljena 104 filma.

“Ove godine su se prijavile škole s područja Zeničko-dobjskog kantona, Tuzlanskog kantona, te Kantona Sarajevo. Žiri je pregledao sve filmove i uspio je da istakne one u kojima je učinjen veliki napor. Predložen je ukupno 21 film za nominaciju. U nedjelju će biti prikazani najbolji filmovi, kada će biti dodijeljene i nagrade”, rekao je Softić, koji nije želio otkriti detalje o kojim se nominovanim školama radi, ali je naveo kako su u pitanju škole s područja grada Zenice.

Direktor programskog dijela festivala Multiplex Ekrana Zenica Denis Samardžić kaže da u svojim pratećim sadržajima Festival donosi programe projekcija autorskih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja.

“Osim projekcija autorskih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Festivala, biće održane projekcije nominovanih filmova za Grand Prix nagradu ovogodišnjeg festivala, posebne projekcije “Rock´N´ War” i “Gorčina osvete” u saradnji sa festivalom arTz, te gostovanje i radionice sa BiH režiserom Damirom Pirićem. U partnerstvu sa British Councilom biće prikazano i sedam kratkometražnih filmova nagrađivanih ili nominovanih za BAFTA nagradu”, kazao je Samardžić.

Filmovi se takmiče u 5 kategorija za svaki uzrast posebno. Za prvonagrađene filmove su predviđene novčane nagrade.

Ulaz za sve projekcije filmova je besplatan.

zenit.ba