Home » Počeo proces ovjere kandidatskih listi i kandidata za učešće na Općim izborima 2022. godine

Počeo proces ovjere kandidatskih listi i kandidata za učešće na Općim izborima 2022. godine

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija za učešće na Općim izborima 2022. godine, počela proces ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je 828 kandidatskih listi (uključujući i 17 neovisnih kandidata) na kojima se nalazi 7.291 kandidat.

Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila 733 kandidatske liste sa ukupno 6.462 kandidata koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 78 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo). Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, će biti obavješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 19.07.2022. godine do 16.00 sati otklone nedostatke.

  Proširili se požari u Konjicu i Neumu, ponovo potrebna pomoć iz zraka

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja je  do 18.08.2022. godine, saopćeno je iz CIK-a.