Home » Podignuta optužnica protiv Duška Maletića za krijumčarenje grupe migranata

Podignuta optužnica protiv Duška Maletića za krijumčarenje grupe migranata

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Duška Maletića, zvanog “Pekar”, rođenog 1986. godine u Čelincu, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njemu poznatim osobama, na području Sarajeva preuzeo grupu od 18 ilegalnih migranata državljana Afganistana i jednog državljanina Turske, sa namjerom da ih preveze prema granici sa Republikom Hrvatskom radi njihovog daljeg odlaska na područje zemalja EU.

Navedene aktivnosti protivne su odredbi članka 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata, kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i odredbama Zakona o graničnoj kontroli, a optuženi je znao i bio svjestan, da migranti ne ispunjavaju uvjete za zakonit prelazak državne granice, usljed nedostatka putnih isprava sa važećim vizama te dozvola za zakonit ulazak i boravak u zemljama Europske unije, navodi se u saopćenju iz Državnog tužiteljstva.

U izvršenju kaznenog djela, optuženi je otkriven od policijskih djelatnika Granične policije BiH, na širem području Gradiške, kada su u vozilu kojim je upravljao, otkriveni ilegalni migranti.

Optuženi se tereti  da je u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, pokušao omogućiti prelazak osamnaest osoba preko državne granice, a koje nisu ispunjavale uvjete za zakonit prelazak granice sa teritorije BiH na teritorij Republike Hrvatske, na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prelazak državne granice, čime je počinio kazneno djelo -Krijumčarenje ljudi iz članka 189. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.