Home » Podžić i Sattler razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH

Podžić i Sattler razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je u službeni posjet šefa Izaslanstva Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera s kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji.

Naglasili su važnost političkog dijaloga i smanjenja napetosti. Obojica su se složili da su prijetnje jednostranim akcijama, posebno u vezi Oružanih snaga BiH, neprihvatljive te da podrivaju suverenitet Bosne i Hercegovine.

Podžić je zahvalio Sattleru na potpori koju Evropska unija pruža Oružanim snagama BiH, posebno kroz obuku i zajedničke vježbe s EUFOR-om te projekte u području deminiranja i odlaganja viška streljiva, oružja i minskoeksplozivnih sredstava.

Sattler je pohvalio suradnju Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s institucijama EU, prvenstveno kroz EUFOR, koji je važan element u jačanju sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

S tim u vezi, pozdravljen je produžetak izvršnog mandata Operacije „Althea“, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Naglašeno je i da će EU ostati posvećena potpori sigurnom okruženju u BiH za sve građane.

Na sastanku je istaknuta i važna uloga OS BiH u pružanju pomoći civilnim institucijama u cijeloj zemlji, posebno u slučajevima prirodnih katastrofa, poput požara i poplava. Naglašeno je da su OS BiH odigrale izuzetno važnu ulogu u pomoći stanovništvu tokom velikih poplava 2014. godine.

Također, kao posebno bitna, istaknuta je uloga OS BiH u sprječavanju daljnje humanitarne krize prošle zime, brzim postavljanjem vojnih šatora i inženjerijskim uređenjem migantskog kampa „Lipa“ kod Bihaća, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Izvor: FENA