Home » Policajci MUP-a TK obavili ljekarski pregled nakon 11 godina

Policajci MUP-a TK obavili ljekarski pregled nakon 11 godina

Sistematski ljekarski pregledi se za policijske službenike trenutno vrše u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona redovni zdravstveni pregledi vrše svake dvije godine”, naveli su iz MUP-a ZDK za portal “Avaza”.

Posljedni pregled je vršen u periodu od mjeseca oktobra do decembra 2023. godine, s tim da je jedan broj policijskih službenika upućen na dodatne ljekarske preglede, (vid, sluh, povišen krvni pritisak i dr.) odnosno sistematski pregled još uvijek nije okončan.

Ipak, ranije ta procedura nije poštovana s obzirom da su se prije spomenutog pregleda u 2023. pregledi vršili od novembra 2011. do januara 2012. godine.

Podsjećamo, kako smo ranije objavili u većini kantona nema redovnih ljekarskih pregleda, odnosno vrše se samo za kadete koji se primaju na akademiju.

U MUP-u TK je zadnji ljekarski pregled urađen prije 30 godina, u MUP-u KS prije 15 godina, ali je nakon kritika javnosti najavljeno da će biti urađeni ove godine.

U USK se rade ljekarski pregledi samo za kadete koji se primaju na akademiju, kao i u MUP-u Livanjskog kantona, gdje su najavili da bi se u ovoj godini trebali raditi ljekarski pregledi.

Posavski kanton je uradio policijske preglede za sve policijske službenike u prethodnoj godini.