Home » Politehnički fakultet Zenica domaćin stručne konferencije i IT takmičenja ‘Reconnect-hackathon’ (FOTO)

Politehnički fakultet Zenica domaćin stručne konferencije i IT takmičenja ‘Reconnect-hackathon’ (FOTO)

Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici naredna će tri dana biti domaćin studentskog takmičenja iz informacionih tehnologija “Reconnect-hackathon”, na kojem sudjeluju studenti i srednjoškolci.

Za timsko takmičenje-hackathon, kako je napomenuo dekan tog zeničkog fakulteta Samir Lemeš, prijavilo se osam timova studenata, a za individualno takmičenje u programiranju više od 60 srednjoškolaca i studenata.

Prvi dan predviđen je i za konferenciju sa stručnim predavanjima IT eksperata iz Bosne i Hercegovine, koja bi, kaže Lemeš, trebala biti uvod takmičarima, a iz kojih mogu da dobiju i ideje kako da riješe problem koji će pred njih biti postavljen.

-Sutra nastavljamo sa dvije vrste takmičenja – jedno je ‘Hackathon’, takmičenje osam timova studenata, a drugi dio je takmičenje u programiranju koje je otvoreno za studente i srednjoškolce. Takmičenje se nastavlja i u nedjelju, kada bi trebala da bude prezentacija rješenja koja će uraditi timovi studenata – istakao je Lemeš.

U radu današnje konferencije sudjelovat će i dr. Edhem Eddie Čustović, osnivač BH Futures Foundation i profesor na univerzitetu u Melburnu, a koji će se javiti on-line iz Australije te će održati predavanje na temu “Perspektive IT industrije u BiH”.

-Prvenstveni cilj takmičenja je popularizacija informacionih tehnologija, zato što smatramo da je u tome perspektiva razvoja Zenice. Pored toga što mi sada imamo Odsjek softversko inženjerstvo, koji je jedan od najatraktivnijih odsjeka na UNZE-u, trudimo se da što više IT firmi privučemo u Zenicu, da pokažemo da imamo kadrovski potencijal da se polako mijenja ekonomska slika Zenice. Da ona ne bude samo crna metalurgija i rudarstvo, nego da imamo i visoke tehnologije za koje ovim pokazujemo da imamo potencijala – podvukao je Lemeš.

Menadžerica za ljudske resurse Naida Stupar-Rizvić u softverskoj kompaniji “Blandus”, koja je osnovana 2019. godine, kao organizatori takmičenja, istakli su zadovoljstvo organizacijom.

– Sam događaj pokriva cijelu BiH, što i jeste dobro za IT sferu u Zenici, jer želimo da pokažemo da softversko znanje i cijela IT sfera života živi i razvija se te može dalje da napreduje u Zenici. To je jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta – da podržimo mlade ljude u Zenici, da ostanu na mjestu gdje su rođeni i da podržimo i Politehnički fakultet – istakla je Stupar-Rizvić.