Home » Poljoprivrednici očekuju više novca za podsticaje

Poljoprivrednici očekuju više novca za podsticaje

Za poljoprivrednike je 2017. bila veoma teška, a u ovoj godini očekuju povećanje sredstava za podsticaje – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara u Republici Srpskoj (RS) Vladimir Usorac.

-Prvo je štetu ratarima i voćarima pričinio mraz, a zatim i suša, dok je dodatni teret donijelo i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je jedna od najvećih elementarnih nepogoda koja je zadesila poljoprivredu i privredu – tvrdi Usorac.

Ipak, navodi, uz velike napore i pomoć resornog ministarstva uspjeli su održati proizvodnju, koja je u mljekarskom sektoru dijelom i povećana, nakon što se ušlo u redovno plaćene premija.

-Ta redovnost u plaćanju podsticaja održala je poljoprivredu u životu, uz fleksibilnost ljudi koji rade i koji su uspjeli da prevaziđu sve probleme – naveo je Usorac.

Očekuje da se povećaju izdvajanja iz entitetskog budžeta za poljoprivredu, jer je, kaže, sadašnjih 60 miliona KM malo i “imaju obećanje da će taj iznos biti povećan za 10 miliona KM, nakon što su usvojene izmjene Zakona o akcizama“.

Na nedavnom sastanku resornog ministra Steve Mirjanića s predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača analiziran je uticaj donešenog seta zakona o akcizama u BiH na poljoprivrednu proizvodnju u RS te ukazano da se očekuje povećanje troškova poljoprivredne proizvodnje za četiri posto, odnosno za nešto više od 60 KM/ha.

  Kljako na skupu u Jablanici poručio: "Fer i pošten pristup izborima najveća je vrijednost NES-a" (FOTO)

U narednom periodu, najavljeno je, bit će definisan iznos regresiranog goriva po hektaru za 2018. godinu i način obezbjeđenja dodatnih sredstava kojima bi se amortizovao uticaj zakona o akcizama na poljoprivrednu proizvodnju.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a navode da se procjenjuje da će ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini iznositi 1.690.293.471 KM i za 16 posto će biti veća od prosječne ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za posljednje tri godine, dok se ukupna vrijednost proizvodnje u prehrambenoj industriji procjenjuje na 966.372.000 KM.

Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije iznosi oko 2.270.286.627 KM.

-Uprkos odsustvu adekvatnih mjera zaštite domaće na nivou BiH, RS u posljednje tri godine bilježi rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, vrijednosno i količinski, pri čemu RS uvozi oko 28 posto ukupnog uvoza, dok u izvozu čini oko 40 posto od ukupnog izvoza u BiH – navodi se u informaciji o ostvarivanju poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini, koju je nedavno prihvatila entitetska vlada.

Navedeni rezultati, kako dodaju, u proizvodnji i plasmanu ne bi bili ostvareni da nije bilo adekvatnih podsticajnih mjera Vlade, a ukupna realizovana sredstava u 2017. godini iznose 112.232.760 KM.

Fokus.ba