Home » Porezna ispostava Ilidža mora vratiti Premier kladionici blizu 44.000 KM nezakonito naplaćenih taksi

Porezna ispostava Ilidža mora vratiti Premier kladionici blizu 44.000 KM nezakonito naplaćenih taksi

Kantonalni sud Sarajevo ocijenio je da Porezna ispostava Ilidža Premier kladionici treba vratiti skoro 44.000 KM, jer je način na koji su komunalne takse naplatili od kladionica u 2006. godini diskriminirajući, protivan zakonima i Ustavu Federacije.

Iz Porezne ispostave Ilidža nisu postupili po prvobitnoj presudi Kantonalnog suda Sarajevo, nego su pokušali retroaktivno, po Zakono o komunalnim taksama iz 2012., kladionicama razrezati komunalnu taksu za 2006. godinu, ali je Federalno ministarstvo finansija uvažilo žalbu kladionica i poništilo takvo rješenje Porezne ispostave Ilidža.

Povratak novca ne ide jednostavno. Iz Premijera objašnjavaju da se Porezna ispostava Ilidža u posljednjem očitovanju proglasila nenadležnom da vrati novac, iako su ranije naplatili novac od kladionica.

– Federalno ministarstvo finansija je uvažilo našu Žalbu na takvu reakciju Porezne ispostave Ilidža. Porezna uprava FBiH također je donijela Stav da je Porezna ispostava Ilidža nadležna vratiti naplaćena sredstva  – navode iz Premiera. Ovaj pravni spor trajao je deset godina.

Pravda u FBiH je spora, ali je dostižna. Do danas ima više od stotinu sličnih presuda, koje potvrđuju da lokalne vlasti ne mogu vršiti diskriminaciju nad priređivačima igara na sreću. Svi, pa tako i lokalne vlasti, moraju poštovati Ustav FBiH – rekli su iz Premiera. Priređivači igara podsjećaju da bi slična situacija mogla zadesiti i Zenicu, ukoliko Porezna prinudno naplati takse od kladionica u ovom gradu. Na prijedlog gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića Gradsko vijeće je krajem 2016. većinom glasova podržalo povećanje komunalnih taksi i to do 50.000 KM za svaku kladionicu koja posluje na području Zenice, dok se Odluka istovremno ne odnosi na druge djelatnosti koje posluju u Zenici. Odluka lokalnih vlasti Zenice također je završila pred Ustavnim sudom FBiH. Zenica planira od kladionica godišnje naplatili oko pet miliona KM na ime komunalnih taksi. Ukoliko bi proces pred Ustavnim sudom u slučaju Zenice potrajao tri do četiri godine, a odluka Suda nakon toga bila u koristi kladionica, Zenica bi kladionicama trebala vratiti oko 20 miliona KM, ne računajući kamate i izgubljenu dobit. Bio bi to ogroman udarac na proračun koji Zenica ne bi mogla preživjeti.

  UNDP zvanično predstavio novi projekat 'Održivost zaštićenih područja u BiH – SPA'

– Kakanj, Visoko, Bugojno i Ilidža morali su vratiti novac koji su naplatili po osnovu neustavnih komunalnih taksi. Pojednostavljeno, komunalne takse su ove lokalne zajednice obraćunavale prema vrsti djelatnosti, ili, veće takse su naplaćivali kladionicama a manje ostalim djelatnostima u istoj općini. Takav odnos predstavlja diskriminaciju. Sličnu situaciju sada imamo u Zenici. Očekujemo da će odluka Ustavnog suda također biti kao i u slučaju Kaknja, Visokog, Bugojna a sada i Ilidže – zaključili su iz Premier kladionice.

Patria