Home » Porezna uprava FBiH: Danas blokada računa kantona, bolnica, rudnika…

Porezna uprava FBiH: Danas blokada računa kantona, bolnica, rudnika…

Računi brojnih javnih preduzeća i institucija, među kojima su JP Željeznice FBiH Sarajevo, JKP GRAS d.o.o. Sarajevo, JP EP BiH Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, Rudnici mrkog ugljena Banovići d.o.o. Banovići, RMU Breza d.o.o. Breza, RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, JU Služba za zapošljavanje USŽ Bihać, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, JU Opća bolnica Konjic, Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno, Rudnici boksita Posušje, Javno komunalno poduzeće Ljubuški, MP Nova trgovina Ljubuški, danas bi trebali biti blokirani, piše Večernji list.

Milionska dugovanja

Prema najavama iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, sve vrste isplata bi trebale biti zaustavljene, čak i kada su u pitanju neki kantoni, među kojima i ZHK, ali i određen broj općina u Federaciji BiH. Razlog za blokadu su dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

Naime, Porezna uprava FBiH je prije mjesec dana na adrese svih poreznih dužnika uputila upozorenje o prinudnoj naplati dugova, što je danas stupilo na snagu. Na pitanje jesu li razmatrali posljedice ovakve odluke, s obzirom na to da će na ovaj način izazvati blokadu cijelog sistema, iz ove institucije navode kako su svjesni mogućih negativnih posljedica za poslovanje subjekata čiji će računi biti blokirani, ali da je zadatak Porezne uprave utvrđivati i naplaćivati porezne obaveze te da se strogo pridržava zakona FBiH.

“Uprava nema pravo ni mogućnost selektivno primjenjivati važeće propise, nejednako postupati prema poreznim obveznicima niti im tolerirati neplaćanje poreznih obveza”, istaknuli su iz ove institucije. Međutim, izvor blizak Poreznoj upravi FBiH smatra kako prostora za selekciju ima, odnosno da blokada računa svih dužnika nije najbolje ni najpravednije rješenje.

Intervencija Vlade FBiH

“Nije u redu da se blokiraju računi onih dužnika koji tekuće obveze plaćaju redovno, a naslijedili su dug koji ne mogu trenutno vraćati. Jedan od takvih primjera je i ZHK”, kazao je naš sagovornik Večernjeg lista. Dodaje i kako razumije one dužnike koji nisu potpisali sporazum o otplati dugovanja koje im je Porezna uprava Federacije BiH ponudila u zamjenu da im ne blokira račune.

“Riječ je o višemilionskim iznosima, kao i preduzećima i institucijama koje su u lošoj financijskoj situaciji, zbog čega se teško neko može obvezati da će vraćati taj dug”, navodi sagovornik, dodavši kako se nada da će Vlada Federacije BiH reagirati te pokušati naći drugačije rješenje za ovu situaciju. Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić ističe kako je apsurdno da država koja je propustila tokom 20 godina vidjeti da zdravstvene institucije ne mogu samostalno funkcionirati, problem rješava blokirajući im račune, a samim time i rad.

“Oni smatraju kako smo mi krivi što smo radili i kada nismo imali uvjete za to”, zaključio je Kvesić.

Inače, prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, saldo duga na dan 31. januara 2016. godine s obračunatim zateznim kamatama iznosio je 2.324,934.567,95 KM.

Fokus