Home » Poruke mira i suživota poslane sa otvaranja obnovljene Ferhadije u Banja Luci

Poruke mira i suživota poslane sa otvaranja obnovljene Ferhadije u Banja Luci

Ferhat-pašina džamija u Banja Luci otvorena je danas, u prisustvu velikog broja vjernika, koji su doputovali iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i svijeta, piše NAP.

Na ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih političara. Među njima i turski premijer Ahmet Davutoglu.

Džamiju je sagradio u 16. stoljeću Ferhad-paša Sokolović. Srušena je 7. maja 1992. godine. Srušili su je srpski nacionalisti, iako se objekt nalazio na UNESCO-ovoj listi vrijednih spomenika.

Nakon 23 godina džamija je ponovo obnovljena. Kament temeljac je postavljan 2011. godine. Tada je grupa vjernika napadnuta, opet od strane srpskih nacionalista, a jedan do Bošnjaka, Murat Badić, je nekoliko dana kasnije i preminuo, od povreda koje je zadobio.

Na otvaranju obnovljenje Ferhadije danas su se mogle čuti samo riječi pomirenja. Govorili su vjerski lideri Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja. Poruke mira poslao je i turski premijer Davutoglu i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Obnova Ferhadija džamije je koštala više od 10 miliona KM. Najveći donator bila je Turska. Vrijedne donacije dali su i vjernici. Donacije su stizale i od vjernika nemuslimana, piše NAP.

NAP