Home » Posjete gradovima ZDK povodom obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga

Posjete gradovima ZDK povodom obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga

Zloupotreba droga jedan je od glavnih javnozdravstvenih problema u svijetu. Prepoznata je kao jedan od vodećih uzročnika smrti u mladoj populaciji u razvijanim zemljama i zemljama u razvoju djelujući na živote direktno prekomjernom konzumacijom psihoaktivnih supstanci i indirektno kroz nepoželjna ponašanja izazvana konzumacijom narkotika kao što su nasilničko ponašanje, saobraćajne nezgode, ali i nastanak drugih teških oboljenja kao što su hepatitis c, AIDS i druga oboljenja.

Ovisnost se definiše kao hronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest koja uzima svoj danak kroz fizičko, mentalno, ali i socijalno funkcionisanje pojedinca.

Svijest o razornoj moći psihoaktivnih supstanci potakla je skupštinu Ujedinjenih naroda da 26.6. proglasi Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama.

Javna zdravstvena ustanova Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona i ove godine obilježava ovaj značajan datum uz kampanju „Tvoje NE mijenja sve, zato budi NEovisan“ kroz koju će predstaviti različite preventivne i promotivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti šire populacije o štetnosti psihoaktivnih supstanci i rizičnih oblika ponašanja.

  Galijašević: Uspjeli smo izlobirati - Nemila dobija priključak na koridor Vc

Tokom ove kampanje dva tima Zavoda će posjetiti gradove i općine Zeničko-dobojskog kantona gdje će građani imati priliku da razgovaraju sa stručnim licima Zavoda od kojih će moći dobiti savjete i odgovore na pitanja iz oblasti njihovog djelovanja kao i edukativno-zabavne materijale i prigodne poklone.

Raspored posjeta unutar kampanje „Tvoje NE mijenja sve, zato budi NEovisan“:

Breza i Vareš 20.06.2022.

Tešanj 20.06.2022.

Visoko i Kakanj 22.06.2022.

Doboj jug i Usora 22.06.2022.

Zavidovići 23.06.2022.

Maglaj i Žepče 23.06.2022.

Zenica (Šoping centar Džananović) 27.06.2022.