Home » Poslanici Predstavničkog doma PFBiH podržali da se usaglasi evidencija zemljišne knjige i katastra

Poslanici Predstavničkog doma PFBiH podržali da se usaglasi evidencija zemljišne knjige i katastra

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u vidu prijedloga izmjene i dopune Zakona o zemljišnoj knjizi, Zakona o premjeru i katastru nekretnina i Zakona o premjeri i katastru zemljišta.

– Svrha navedenih izmjena i dopuna je daljnje sprečavanje disharmonije, odnosno neusuglašenosti ovih dvaju evidencija, zemljišne knjige i katastra – rekao je Feni direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

Podsjetio je da u Federaciji BiH egzistira tzv. dvojni sustav evidencija nekretnina.

– Na jednoj strani je zemljišna knjiga koja vodi evidenciju o vlasništvu a na drugoj strani je katastar koji je odgovoran i koji vodi tehničke podatke o nekretninama(položaj, oblik, površina, kultura i dr). U prošlim vremenima nedovoljna razina odgovornosti prema nekretninama dovela je do različitosti u podacima u ove dvije evidencije odnosno neusklađenosti – istakao je Obradović.

Federalna geodetska uprava u suradnji s Federalnim ministarstvom pravde već dulje vrijeme realizira projekt“ Registracija nekretnina“ sa ciljem usuglašavanja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka i to u urbanim, gradskim sredinama u Federaciji BiH. Projektom je obuhvaćeno za sada 58 općina i do sada je u Federaciji BiH 57,8 posto zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka usuglašeno.

– Izradili smo i posebnu Studiju izvodljivosti nove sustavne i softerske arhitekture informacijskog sustava zemljišne knjige i katastra u Federaciji BiH u kojoj su jasno prepoznate slabosti i zapreke koje stoje na putu poboljšanja sustava zemljišne administracije u Federaciji BiH. I jasno naznačena potreba izmjene pravnog okvira što se ovim prijedlozima i namjerava uraditi – dodao je Obradović.

Da bi navedena tri zakonska rješenja mogla stupiti na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH, te će ih razmatrati u četvrtak na sjednici.