Home » Poslodavci ZDK-a žele ostvariti saradnju s fimama iz EU

Poslodavci ZDK-a žele ostvariti saradnju s fimama iz EU

Na proširenom sastanaku Upravnog odbora Saveza udruženja poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, kojem su prisustvovali ministar za privredu ZDK-a Zlatko Jelić i načelnik Općine Doboj- Jug Mirnes Tukić, razgovarano je o dobijanju reprezentativnosti za ovaj kantonalni Savez udruženja poslodavaca.

Dogovoreno je da se njihov zahtjev rješava najkasnije do kraja marta i da se Savez, kao ravnopravni član, uključi u rad Ekonomsko-socijalnog vijeća Zeničko-dobojskog kantona.

Razgovarajući o stanju privrede u ZDK-u i mogućnostima saradnje bosanskohercegovačkih firmi s firmama iz Evropske unije dogovoreno je da se do kraja marta  u organizaciji Saveza udruženja  poslodavaca ZDK-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede ZDK-a organizuje prezentacija za privrednike s područja kantona o mogućnostima saradnje s firmama iz Austrije i Njemačke.

-Cilj je da se domaćim firmama predstavi način na koji mogu naći potencijalnog partnera i na koji način mogu iskazati svoj interes za određene oblasti  firmama u Austriji i Njemačkoj. Prezentaciju o potencijalu i mogućnostima saradnje s austrijskim i njemačkim firmama predstavit će Advantage Austrija i  AHK Njemačka, a prezentovat će se i načini saradnje s Evropskom bankom za razvoj i načinima apliciranja prema sredstvima EBRD-a u Bosni i Hercegovini – rečeno je na sastanku.

  NES u Vardi i Drugavcima: Naš rad prepoznat je širom ZDK

Članovi Upravnog odbora SUUP uputili su prijedlog da Ministarstvo privrede ZDK-a pokrene inicijativu prema općinama/gradovima u ZDK za upošljavanje po jednog uposlenika u svakoj općini, koji bi predstavljao lokalna udruženja poslodavaca, a jedan uposlenik bio bi uposlen i za potrebe Saveza udruženja poslodavaca.

(FENA) L.A.