Home » Potpisan novi sporazum: Grad Zenica daje NK “Čelik” 500.000 KM, klub povlači sve tužbe

Potpisan novi sporazum: Grad Zenica daje NK “Čelik” 500.000 KM, klub povlači sve tužbe

Grad Zenica i Nogometni klub Čelik potpisali su danas novi Sporazum o saradnji, kojim se grad obavezao da će tom klubu uplatiti jednokratno 500.000 KM te na godišnjem nivou uplaćivati minimalno 150.000 KM, a Čelik da će povući tužbe protiv Grada.

Potpisom današnjeg sporazuma potpisan je i “ugovor o međusobnom poravnanju” pa će Klub povući prijave protiv Grada.

-Konačno je dogovorena jedna buduća saradnja, u kojoj je predviđeno da ćemo imati neke korektne odnose i da će, svakako, ovaj grad pomagati klub, ali da će i klub u svakoj situaciji promovisati ovaj grad- kazala je pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Sumea Mujkanović

Prethodni sporazm, kojeg je gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao s vodstvom zeničkog kluba u novembru 2020. godine, realiziran je samo u dijelu isplate zaostalih rata poreznog duga Čelika prema Sporazumu s Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li će biti potrebe da danas potpisani sporazum usvaja i Gradsko vijeće Zenice, s obzirom da je Kasumović osporavao te nije realizirao drugi dio ranijeg sporazuma, pomoćnica Mujkanović kazala je kako ni prethodni sporazum nije “bio na Gradskom vijeću”.

-Ovlasti da potpiše sporazum ima Gradonačelnik, tako da je u ovom slučaju to i dogovoreno. Gradsko vijeće nije osporilo Sporazum, nego je, zaključkom, osporilo određene elemente koji nisu bili provodivi- podvukla je Mujaknović.

Gradski pravobranilac Zlatko Osmanović podsjetio je kako su imali dvije tužbe od strane Čelika, jer Grad proteklih godina nije uplaćivao Čeliku dio sredstava koje su prikupljali zakupom poslovnih prostora ispod tribina Stadiona “Bilino polje”, a na što se, također, bio obavezao sporazumom, zbog čega se vodio i sudski postupak pred Općinskim sudom u Zenici.

-Prema novom sporazumu, dogovoreno je, zbog buduće saradnje i finansijskih sredstava koje će Grad davati Čeliku, da se Čelik odrekne oba tužbena zahtjeva. Zaključili smo Sporazum o poravnanju i Čelik će, dakle, povući svoje tužbe i to je sastavni dio ovog okvirnog sporazuma- kazao je Osmanović.

Jednokratnu pomoć iz budžeta, u iznosu od 500.000 KM, napomenuo je Osmanović, Čelik treba utrošiti za isplatu duga prema povjeriocima te deblokadu računa.

-Dakle, moći će normalno da posluju, a isto tako Grad se, ovim sporazumom, obavezuje da će godišnje Čeliku isplaćivati sredstva u najmanjem iznosu od 150.000 KM- istakao je Osmanović.

Pravni zastupnik Čelika Tarik Hadžimahmutović naglasio je kako su danas potpisali dva akta- Sporazum o poravnanju, koji se odnosi na dva sudska postupka u kojima su podnijeli tužbe protiv Grada po osnovu potraživanja po sporazumu iz 2020. godine te novi sporazum, kojim se “na drugačiji način definiraju obaveze Grada prema Klubu, a djelimično i obaveze Kluba prema Gradu”.

-Suština je da očekujemo uplatu od 500.000 KM. Međutim, ta je uplata uslovljena našim dogovorom s povjeriocima i ostvarenjem primarnog cilja – deblokada računa i vraćanje u zakonske okvire poslovanja, nakon 18 godina, kada je račun Čelika blokiran te je od tada zvanično u blokadi – kazao je Hadžimahmutović.

Drugim aktom, odnosno sporazumom, napominje Hadžimahmutović, definisano je da nije povezano s potraživanjima od poslovnih prostora koji se nalaze na Stadionu “Bilino polje”, nego je definirano “uplata u iznosu od minimalno 150.000 KM godišnje pomoći od Grada”.

Najvažnije je, dodaje, da je “spuštena lopta” te da će u narednom periodu imati partnerski odnos.