Home » Potpisan Protokol o saradnji između ZDK i Regije Pijemont (Italija)

Potpisan Protokol o saradnji između ZDK i Regije Pijemont (Italija)

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona, danas je upriličena svečana posjeta i potpisivanje dva Protokola između Zeničko-dobojskog kantona i Regije Pijemonte Italija.

Tako je, tim povodom, premijer ZDK, Miralem Galijašević, potpisao Protokol o saradnji između Zeničko-dobojskog kantona i Regije Pijemonte, a nakon toga direktori bolnica Molinetti i Kantonalna bolnica Zenica, također su potpisati Protokol o saradnji ove dvije bolnice.

“Danas smo došli na potpisivanje novog Protokola o saradnji između regije Pijemonte i ZDK, saradnji koja je započela 1995. godine. Za našu regiju saradnja sa ZDK je veoma važna jer je to bila prva saradnja kada je u pitanju pomoć van naše zemlje. Za nas je veoma važno da su s nama tu i predstavnici ustanova italijanskih bolnica i predstavnici nevladine organizacije “Reita”, koji su doprinijeli da cijeli ovaj projekt ovako dugo traje i da bude uspješan. Ovdje je riječ o onkološkom odjelu u Bolnici i ustvari to pokazuje koliko je uspješna ta saradnja i koliko svi mi koji smo učestvovali u saradnji tog projekta smo zaista pomogli kako iz regije naručito i ljekari iz ZDK, da taj projekt bude uspješno izveden. Potpisivanjem Protokola smatram da ćemo pomoći da se ova jako dobra saradnja razvije, ne samo između institucija, profesionalaca, nego i između naših zajednica”, kazala je Monika Cherutti, ministar u regiji Pijemonte za međunarodnu saradnju.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Miralem Galijašević, iskazao je veliko zadovoljstvo zbog same saradnje sa regijom Pijemonte, te istakao zahvalnost na velikoj pomoći koju ukazuju Zeničko-dobojskom kantonu: “Ovo je nastavak dugogodišnje plodne saradnje izmedju regije Pijemonte i ZDK u sferi zdravstva. Rezultati dosadašnje saradnje su izgradnja i opremanje i razmjena iskustava, onokologije u KBZE i uspostava Radiologije. Ovo je širi Protokol o nastavku saradnje u sljedećih pet godina i on će biti u sferi zdravstva tj u odjelu Onkologije”, istakao je premijer Galijašević.

  Premijer ZDK-a Mirnes Bašić najavio nastavak podrške izgradnji spomen-kompleksa Javorje

Kada govorimo o budućnosti rada Kantonalne bolnice, direktor ove Javne ustanove kazao je da je dosadašnja saradnja tekla u najboljem redu, te da se to pokazalo i ovaj put: “Uspjeli smo kroz saradnju s našim prijateljima iz Italije formirati odjel za Onkologiju i Radioterapiju koji su ogledni i mogu biti primjer odjelima ne samo u ovoj državi nego i šire u punoj funkcionalnosti sa očuvanim vezama sa talijanskom onkološkom mrežom, što je dalo posebnu snagu za razvoj odjela, a svakako u području Onkologije i Radioterapije postoje još mnoge oblasti u koje možemo širiti saradnju i još više povećati naše kapacitete i odgovoriti onim što traže naši pacijenti”, istakao je Doc. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Organizacija Chita De La Salute obuhvata više bolnica u Italiji i podržava novi Protokol koji obuhvata kolaboraciju vezano za zdravstvene projekte u narednih pet godina: “Mi želimo da još više poboljšavamo dosadašnju saradnju na polju Onkologije, između regije Pijemonte i naše bolnice i da na naučnom nivou ostvarimo što bolju saradnju”, kazao je Dr. Libero Ciuffreda, ispred Organizacije Chita De La Salute.

Tntportal.ba