Home » Potpisan ugovor za početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje

Potpisan ugovor za početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje

U sjedištu Javnog poduzeća (JP) “Autoceste FBiH” u Mostaru potpisan je ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce od poslovne zone Vitez do Nević Polja.

Ugovor vrijedan 74.904.570, KM s uračunatim PDV-om i rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci, potpisali su direktor JP “Autoceste FBiH” Elmedin Voloder i predstavnik tvrtke “Hering” Široki Brijeg Mario Bevanda, a potpisivanju je nazočio i federalni ministar prometa i komunikacije Denis Lasić, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Izgradnja dijela brze ceste Lašva-Nević Polje, lot 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje financirat će se namjenskim sredstvima iz federalnog proračuna. Dužina sekcije ovog lota je 4,8 km, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

– Izgradnja prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce počinje zahvaljujući političkoj odluci, stabilnoj ekonomiji i zakonskim i urbanističkim preduvjetima, koji nisu postojali tijekom prethodnih 15 godina, te upornosti i odlučnosti nove uprave Autocesta da se ubrzaju svi procesi koji će dovesti do gradnje cestovne infrastrukture na prostoru cijele Fedearcije BiH. Planiramo nastaviti aktivnosti s realizacijom izgradnje brze ceste kako bi se u konačnici povezala zapadna Bosna i Hercegovina odnosno Bihać, Cazin i Velika Kladuša preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na koridor Vc i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom – rekao je Voloder.

Početak sekcije lota 5 se nalazi poslije petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje lota 4 (Poslovna zona Vitez). Na kraju sekcije lota 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok.

Na mjestu petlje brza cesta se pristupnim rampama priključuje na magistalnu cestu M-16.4 Nević Polje – Bugojno. Lot 5 je riješen kao cesta s karakteristikama brze ceste sa dvije prometne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja.

U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste je predviđena i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste, navodi se u priopćenju.

Iz Autocesta FBiH podsjećaju da je Vlada FBiH donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, u dužini od oko 25 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH i proglasila ga jednim od prioritetnih projekata u Federaciji BiH.

Izgradnja ove ceste podijeljena je na pet dionica (lotova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Odlukom je utvrđeno da je JP “Autoceste FBiH” implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP “Ceste Federacije BiH” na četvrtom lotu.

Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce značajno će poboljšati kvalitetu života bh. građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšana i sigurnost svih sudionika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi, stoji u priopćenju.