Home » Potpisani kolektivni ugovori za obrazovanje u ZDK

Potpisani kolektivni ugovori za obrazovanje u ZDK

U sjedištu Zeničko dobojskog kantona danas je priređeno svečano potpisivanje granskih kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja za teritoriju ovog kantona. Ugovore su,u prisustvu premijera,Miralema Galijaševića, potpisali resorni kantonalni ministar, Mensur Sinanović i predsjednici Sindikata osnovnog,odnosno srednjeg obrazovanja,Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić.

Predsjednici Sindikata izrazili su zahvalnost Vladi na kooperativnosti i uvažavanju Sindikata kao partnera u socijalnom dijalogu.Šatorović i Hadžić su istakli da se kolektivnim ugovorima,koji važe dvije školske godine,uključujući i tekuću,zadržavaju dostignuta prava uposlenih u djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Nažalost,na nivou Federacije BiH kolektivni ugovori još nisu usaglašeni,pri čemu Vlada izbjegava biti garant istih prava za sve uposlene u obrazovanju,izjavio je Đevad Hadžić.Potpisivanju kolektivnih ugovora za teritoriju ZDK prisustvovao je i Mirnes Isaković,predsjednik KO Sindikata ZDK,te članovi rukovodstava Sindikata obrazovanja iz više kantona F BiH.

RTVZE