Home » Potpisani sporazumi s dva udruženja o partnerstvu na izradi omladinske i obrazovnih strategija ZDK-a

Potpisani sporazumi s dva udruženja o partnerstvu na izradi omladinske i obrazovnih strategija ZDK-a

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas sporazume s Udruženjem građana “Nešto više” i Udruženjem “Proni” – Centar za omladinski razvoj, koji će im biti partneri na izradi tri strateška dokumenta, za vremenski period 2024.-2027. godine.

Radi se, napominje resorna ministrica obrazovanja Draženka Subašić, o izradi Strategije obrazovanja, koja podrazumijeva predškolski odgoj, osnovno, srednje i obrazovanje odraslih, zatim Strategiji visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada te Strategiji omladinske politike, a sva tri bi dokumenta trebala biti završena do kraja ove godine te kao takva upućena na potvrdu Skupštini ZDK.

-Kao što je poznato, ZDK ima u potpunosti ustavnu nadležnost nad obrazovanjem. Mi, do sada nismo imali jednu ovakvu sektorsku strategiju i opredijelili smo se da radimo dvije strategije – da razdvojimo Strategiju obrazovanja na ova dva segmenta – naglasila je Subašić.

Partneri na izradi ovih strategija, podvlači, prije svega su Ministarstvo ZDK-a, Regionalna razvojna agencija (REZ), Privredna komora ZDK, Obrtnička komora ZDK, osnovne, srednje škole, predškolske ustanove te ustanove koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem odraslih.

-Što se tiče Strategije visokog obrazovanja, tu nam je starteški, osnovni partner Univerzitet Zenica – kazala je Subašić.

Projekt je, dodaje, podržan od strane Evropske unije, a planirana je i razmjena iskustava s drugim kantonima.

-Što se tiče Strategije omladinske politike, naš je strateški dokument istekao 2022. godine i trenutno smo u izradi analize provedbe te strategije za prethodni period. Smatramo da će to biti jako dobra polazna osnova da se uradi nova strategija omladinske politike. Sva tri strateška dokumenta bit će vezana za srednjoročni period od tri godine, koliko nam vrijedi naša integralna Strategija razvoja ZDK – napomenula je Subašić.

Generalni menadžer Centra za omladinski razvoj “Proni” iz Brčko Distrikta Jasmin Jašarević naglasio je kako oba ova udruženja imaju iskustvo u izradi ovakvih dokumenata te da su zadovoljni što je Vlada ZDK prihvatila njihovu ponudu da “pomognu na izradi ovih strateških dokumenata”, čime iskazuje i brigu o mladim ljudima na svom području.

-Sama Strategija obrazovanja će, u konačnici, rezultirati boljim, efektivnijim, efikasnijim potragama za radnim mjestima. Znači, mi hoćemo da uskladimo obrazovne strategije s potrebama tržišta rada, da se osavremene te da mladi ljudi, kroz ove strategije, dobiju kvalitetniji pristup obrazovanju, bolje obrazovne sisteme i da budu u korak sa vremenom – istakao je Jašarević.

Strategija omladinskih politika, naglašava, također tretira razne oblasti koje su bitne od interesa za mlade ljude. Najavio je kako će u izradu svih dokumenata biti uključeni i mladi ljudi i lokalni aktivisti, kao i da će o svemu, kroz javne rasprave, priliku da iznesu svoje mišljenje o tim dokumentima imati i građani ZDK-a.