Home » Pravni tim iz Zenice prepoznat kao kvalitetan, ponuđene stipendije i poslovi

Pravni tim iz Zenice prepoznat kao kvalitetan, ponuđene stipendije i poslovi

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici treći put zaredom učestvovali su na najvećem svjetskom studentskom takmičenju pravnika. Ove godine Anela Šaran, Arnela Maglić, Zerina Spahić i Igor Rimac otišli su u Beč nakon osvojenog sjajnog petog mjesta u Beogradu, tako da su izazvali veliku pažnju suparničkih timova iz cijelog svijeta koji su ih dolazili promatrati, preuzimati ideje i prilagođavati sopstveni govor.

Nakon sjajnog natjecanja protiv Nacionalnog univerziteta u Singapuru, jedan član zeničkog tima odmah je dobio punu stipendiju za magistarski studij u Pitsburgu, na koji odlazi u avgustu ove godine. Drugog člana tima zapazila je prestižna strana advokatska kancelarija sa jednim od ureda u Sarajevu za koju je dobio ponudu za intervju, a prethodno je već privatna firma koja je naše takmičare posmatrala u Mostaru jednom članu tima dala konkretnu ponudu za zaposlenje u toj kompaniji.

Na veliko iznenađenje svih koji su gledali tim iz Zenice, tim se nije plasirao među najboljih 64 tima od 350 koliko ih je učestvovalo i na taj način ispao već u grupnoj fazi. Koliko je bodova nedostajalo za eliminacionu fazu saznaće se tek za dva mjeseca kada dolaze rezultati, svjesno sa zakašnjenjem da se ne bi slale žalbe. Kada se napravi ovako kvalitetan tim kao ove godine, nema razloga za žaljenjem. Naime, za dva mjeseca već počinju pripreme za novi tim sa ponovnim ciljem da ostvare plasman među 64 najbolja tima i time eliminacionu fazu takmičenja, što nažalost još nijednom timu iz BiH nikada nije pošlo za rukom. Da se kvalitet pokazao i prepoznao, vidljivo je iz rezultata iz Beograda, te stipendija i zaposlenja koje su uslijedile.

  U sklopu akcije “Drvo prijateljstva” u Zenici posađeno 50 sadnica (VIDEO)

Nakon 10 dana u Beču ostaju velike uspomene i snažna prepoznatljivost kvaliteta tima Pravnog fakulteta u Zenici, te utkan put za narednu godinu. Neke od najljepših trenutaka možete pogledati na slikama dole.

Tim duguje zahvalu Commercial Law Development programu (CLDP), njemačkom društvu za međunarodnu saradnju (GIZ), Vladi Ze-do kantona i Univerzitetu u Zenici, kao i mnogim prijateljskim univerzitetima s kojim se ostvarila saradnja u toku priprema poput Univerziteta u Skoplju, Univerziteta u Saarlandu, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Mostaru i Univerziteta u Pitsburgu.

Pravni fakultet UNZE