Home » Pred BiH razdoblje poplava i suša

Pred BiH razdoblje poplava i suša

Utjecaj Bosne i Hercegovine na klimatske promjene je zanemariv, ali posljedice koje trpi su ogromne. Upravo klimatske promjene središnja su tema Svjetskog dana meteorogije, obilježenog i u našoj zemlji.

“Živimo u vremenu kada se smjenjuju razdoblja suša i poplava, čestih pojava olujnih vjetrova i grada. Trpimo ogromne štete, i stalno ponavljamo kako je Bosna i Hercegovina ranjiva na ekstremne vremenske prilike”, ističe Almir Bijedić, direktor FHMZ BiH, javlja N1.

Prethodne tri godine najtoplije su od početka meteorolških mjerenja na globalnoj razini, što ukazuje na kontinuirane dugoročne klimatske promjene. Ekstremni vremenski uvujeti budućnosti su neminovnost, te ćemo ovakve scene, gledati učestalo, složna je struka.

“U budućnosti je vrlo jasno što možemo očekivati – sve goru situaciju što se tiče ekstremnih hidrometeoroloških pojava. Dakle, učestale poplave i suše. To se ponavlja svake tri ili četiri godine, ili poplava ili suša i to je trend koji se prema svim hidrološkim, ali i meteorološkim modelima i dalje nastavlja”, tvrdi Nino Rimac, FHMZ BiH.

A zaštita životne okoline, poručuju, način je na koji svaki pojedinac simbolično može doprinijeti boljim klimatskim uvjetima, jer…

“Razmišljati globalno, a djelovati lokalno, poenta je priče o klimi i klimatskim promjenama”, podsjeća Bakir Krajinović, FHMZ BiH.

Inače, od 1950. godine, 23. ožujka obilježava se kao Svjetski dan meteorologie. Tog datuma stupila je na snagu Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije.

vecernji.ba/n1