Home » Predsjedavajući Izetbegović pustio u promet tunel Karaula

Predsjedavajući Izetbegović pustio u promet tunel Karaula

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je svečano otvorio i pustio u promet tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18 Sarajevo – Tuzla.

Projekt se sastoji iz tri faze od kojih su dosad realizirane dvije – izgradnja dva mosta dužine 130 i 150 metara, te izgradnja tunela Karaula dužine 902 metra s dijelom trase ispred i iza tunela ukupne dužine 1.195 metara – dok u trećoj fazi predstoji nastavak izgradnje dionice i to trase puta u dužini 1.506 metara i dva mosta dužine 279 i 130 metara.

Obzirom da još nije implementirana treća faza izgradnje, puštanje u promet tunela Karaula ne bi bilo moguće tako da su, nakon završetka ugovorenih radova druge faze, izgrađeni privremeni priključci na magistralnu cestu M-18 kako bi tunel bio stavljen u funkciju.

karaula-otvaranje

Nakon kompletiranja svih faza izgradnje, magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu, a privremeni priključak će biti u potpunosti ukinut.

Kompletiranjem svih faza radova, ukupna dionica će dobiti svoj puni značaj s aspekta skraćenja postojećeg magistralnog puta na relaciji Tuzla – Sarajevo za oko četiri kilometra, visinskog spuštanja prevoja Karaula za oko 100 metara, povećanja nivoa usluge, skraćenja vremena putovanja, poboljšanja uslova vožnje i slično.

Izvođači radova na izgradnji izgradnju tunela Karaula bili su Strabag AG Austria i Entea d.o.o. Sarajevo, a ukupna vrijednost radova druge faze iznosi 26.952.534,13 KM.

Radovi na probijanju tunela Karaula započeli su 13. augusta 2014., a bilo je planirano da tunel bude otvoren za saobraćaj do kraja 2015.

Fena