Home » Predsjednik zeničkog SDP-a pozvao Kasumovića da ih istjera iz prostorija, brzo mu stigao i odgovor

Predsjednik zeničkog SDP-a pozvao Kasumovića da ih istjera iz prostorija, brzo mu stigao i odgovor

Krajem prošle sedmice Gradski odbor SDP-a Zenica je održao vanrednu press konferenciju u još uvijek svojim prostorijama koje se nalaze u zgradi kod raskrsnice ulica Masarykova i Školska u Zenici.

Na konferenciji su govorili Nermin Mehić i Elvis Alijagić, vijećnici u Gradskom vijeću Grada Zenica, i Almir Babajić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Mehić i Alijagić, koji je ujedno i v.d. predsjednika GO SDP Zenica, su se ograđivali od sve izglednije prekompozicije vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu i odnosa Kantonalnog odbora SDP-a Zenica prema Gradskom odboru SDP-a i Fuadu Kasumoviću. Na konferenciji koju smo prenosili uživo na našoj Facebook stranici i koju možete pogledati OVDJE, poprilično iznenađujući stav su zauzeli Mehić i Alijagić, pogotovo zbog činjenice da su samo par sati prije dobili Rješenje od Gradske uprave Grada Zenica prema kojem SDP Zenica mora napustiti prostorije zbog pravosnažne presude. Mnogi su ovo protumačili kao osvetu Kasumovića SDP-u, jer je Kantonalni odbor ove partije odlučio da iz vlasti u ZDK izbace Kasumovića i njemu odane osobe.

Iznenađen ponašanjem svojih ‘drugova iz partije’ bio je i treći vijećnik u Gradskom vijeću Amel Šišić koji je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook izjavio da “SDP Zenica više ne postoji, ovo je stranka kojom upravlja Fuad Kasumović“. Na osnovu komentara na našoj stranici i videu konferencije, kao i na profilu Šišića, evidentno je da mnogi korisnici ove društvene mreže dijele isto ili slično razmišljanje.

Nakon samo pet dana od pomenute konferencije na kojoj je kako smo gore pomenuli Alijagić podržavao Kasumovića i napadao svoje drugove iz partije, poprilično iznenađujući status je objavio na svom profilu u kojem je uz fotografiju iz sale SDP-a u Zenici napisao:

“Fuade, istjeraj NAS!!!”.

Ekspresno, nakon samo par minuta, stigao mu je odgovor od Kasumovića:

“Poštovani prijatelju, v. d. predsjedniče GO SDP-a ZDK Elvise Alijagiću, Nama je država iznad partijskih interesa, Gradsko pravobranilaštvo mora imati odgovarajuće radne prostorije za učinkovito i odgovorno djelovanje. Napominjem, da smo vodeća politička stranka u ZDK, a kancelarija Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad nalazi se u prostoru, koji je u privatnom vlasništvu”, odgovorio je Kasumović na svom profilu.

Kako to obično kod Kasumovića i bude, svaka laž se temelji dijelom na istini. Vodeća stranka u Zeničko-dobojskom kantonu prema zadnjim izborima koji su održani prije manje od godinu dana je Stranka demokratske akcije (SDA) sa ukupno 45.832 glasova, dok BHI – KF ima skoro duplo manje, tačnije 23.006 glasova. U tvrdnji Kasumovića istina je da je BHI – KF dobila više glasova od SDP-a koji je ostvario rezultat od 20.095 glasova. Ponavljamo, ovo su zvanični podaci potvrđenih rezultata izbora održanih u oktobru 2022. godine.

Ako bi trenutno gledali stanje zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i koliko je zastupnika uopšte ostalo u Kasumovićevoj stranci, onda se može zaključiti da BHI – KF skoro pa više nije bitan faktor na političkoj sceni u ovom kantonu, jer se stranka u posljednje vrijeme rasipa i najbliži dojučerašnji saradnici ga napuštaju na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou, dok Kasumoviću zbog toga preostaje samo da iz dana u dan otvara nove frontove za svađe. Prije samo dva dana je putem svog Facebook profila prijetio Kenanu Uzunoviću, a o tome pročitajte više OVDJE.

Saga na relaciji SDP – Fuad Kasumović će se vjerovatno nastaviti i u narednom periodu, a da li će i koja strana popustiti, ostaje da vidimo.