Home » Predsjedništvo BiH dalo saglasnost: Pripadnici OSBiH idu u Tursku radi pružanja pomoći

Predsjedništvo BiH dalo saglasnost: Pripadnici OSBiH idu u Tursku radi pružanja pomoći

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 6. vanrednoj sjednici usvojilo zaključak o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

– Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak kojim se daje saglasnost Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine da uputi deklarisani Medicinski tim Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku. Također, ovim zaključkom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da po hitnom postupku preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi upućivanja mješovitog kontingenta Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku radi pružanja pomoći u otklanjanju posljedica zemljotresa – navedeno je.

U saopćenju je istaknuto da Predsjedništvo BiH zadužuje Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine da sagleda mogućnost doniranja opreme, potraživane od strane Republike Turske kroz zahtjev dostavljen prema NATO EARDCC, te pokrene proceduru njenog eventualnog upućivanja.

Izvor: faktor.ba